Zelenszkij a von der Leyennel folytatott pénteki telefonbeszélgetésben elmondta, hogy Ukrajna számára nem elégséges az a vakcinamennyiség, amelyre a szegényebb országok támogatására létrehozott COVAX-program révén számíthat, ezért azt kérte, hogy az EB támogassa országát a gyártókkal folytatott tárgyalásokon - jelentették vezető ukrán hírportálok az elnöki hivatal sajtószolgálatára hivatkozva.

"A koronavírus-világjárvány komoly kihívás marad mind Ukrajna, mind pedig az egész világ számára" - fogalmazott Zelenszkij, hozzátéve, hogy az oltóanyag-ellátás nemcsak egészségügyi, de politikai és geopolitikai kérdés is. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a több mint 40 millió lakosú Ukrajna 8 millió dózisra számíthat a COVAX-program keretében.

Ursula von der Leyen válaszában rámutatott, hogy "jelenleg az egész világ az egyidejű vakcinálás példátlan hullámát éli át". Ezzel együtt arról biztosította az ukrán államfőt, hogy 2021 folyamán az Európai Unió országai és a szomszédos államok is elegendő oltóanyaghoz jutnak.

A koronavírus elleni védőoltások elkezdését február közepére ígéri az ukrán kormány, azt azonban még nem lehet tudni, milyen vakcinát alkalmaznak majd. Az ukrán parlament pénteken úgy döntött, hogy megtiltja a koronavírus elleni orosz vakcina bejegyzését az országban.