A gázszállítási rendszer üzemeltetője kijelentette, hogy a vis maior helyzet lehetetlenné teszi a gáz szállítását a Szohranovka gázmérőállomáson és a Novopszkov állomáson keresztül. A Novopszkov Ukrajna első kompresszorállomása a Luhanszki régióban, amelyen keresztül a gáz csaknem egyharmada, vagyis akár napi 32,6 millió köbméter orosz gáz jut Európába Oroszországból - írta az Index.

Az Ukrajna elleni orosz háború következtében számos gázmérő állomás került az ideiglenesen megszállt területre, így az üzemeltető nem gyakorolhat működési és technológiai ellenőrzést ezeken létesítményeken – emelték ki a közleményben.

Sőt a megszálló erők beavatkozása a technológiai folyamatokba, a mérőállomások működési módjának megváltoztatása – ideértve a jogosulatlan gázkivonást – veszélyeztette a teljes ukrán gázszállító rendszer stabilitását és biztonságát – közölte az üzemeltető.

Az európai partnerekkel szembeni tranzitkötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében és a megállapodás feltételei szerint lehetőség van arra, hogy a kapacitásokat ideiglenes áthelyezzék a Szohranovka csatlakozási pontról az Ukrajna által ellenőrzött Szudzsa tranzitpontra.

Oroszország április végén már leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázexportot. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor azt mondta: ettől függetlenül a Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés szerint, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik.

Német tisztviselők elkezdtek felkészülni az orosz gázszállítások hirtelen leállására. Egy vészhelyzeti csomagot készítenek, amely magában foglalhatja a kritikus vállalatok ellenőrzésének átvételét is - áll a portál cikkében.