Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Keményen reagált az Európai Bizottság arra az orosz lépésre, hogy gyakorlatilag megakadályozta az ukrán áruk bevitelét az országba. Bár Moszkva megszüntette a Kijevnek súlyos anyagi kárt okozó, általa szigorított vámellenőrzésnek nevezett eljárást, John Clancy bizottsági szóvivő elfogadhatatlannak minősített minden Ukrajna elleni orosz gazdasági fenyegetést, ami Kijev az unióval való esetleges társulási szerződésének aláírásával kapcsolatos - jelentette az EUobserver.

Az ukránok reményei szerint a szerződés megkötésére a novemberi csúcson kerülhet sor, amit Szergej Glazijev, az orosz államfő tanácsadója "öngyilkos lépésnek" minősített. Mint kifejtette, az oroszok csupán felkészülnek annak megakadályozására, hogy az unióval kötendő megállapodást követően az európai áruk Ukrajnán keresztül elárasszák az orosz piacot.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint Ukrajnának az unióval folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásai nem zavarhatják meg Kijev tervét, hogy konstruktív kapcsolatokat alakítson ki az oroszok vezette vámunióval és eurázsiai gazdasági térséggel.
Az oroszok azonban ezt nem így látják, szerintük az ukránoknak választaniuk kell, melyik gazdasági közösséghez csatlakoznak, és mindent megtesznek, hogy saját érdekszférájukhoz kössék őket. Ugyanakkor az ukrán-EU megállapodás ügye még nem dőlt el, mert Nyugaton sokan hevesen bírálják Viktor Janukovics ukrán államfő politikáját, különös tekintettel az ellenzéke elleni eljárásokra.

A mini kereskedelmi háború ügyében azonban legkeményebb bírálói is Ukrajna mellé álltak. A német Elmar Brok, az Európai Parlamen jobbközép képviselője közös nyilatkozatot adott ki lengyel kollégájával, Jacek Saryusz-Wolskival. Eszerint az ügyben nem kereskedelmi vitáról van szó, ez egy nagyon komoly politikai konfliktus geopolitikai háttérrel, és az uniónak mint érdekelt félnek lépnie kell Ukrajna védelmében.

Kijevi politikai körökben a héten megnőtt a feszültség azt követően, hogy a Dzerkalo Tizsnya weboldalon megjelent egy tíz oldalas, állítólag orosz dokumentum, amely annak módszereit tartalmazza, hogyan szabotálhatják Ukrajna uniós céljait.