Szinte minden másodpercben menekültté válik Ukrajnában egy gyermek

- nyilatkozta James Elder, a UNICEF szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Keddre több mint 2,95 millióra nőtt az Ukrajnából elmenekült emberek száma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi számítása szerint. A legtöbben Lengyelországba távoztak, de sokan érkeztek Magyaroszágra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába is.

"Kirobbanásának sebességét és mértékét tekintve ez a válság példa nélküli a második világháború óta" - tette hozzá Elder.

A nyugat-ukrajnai Rivne hatóságai szerint 19-re nőtt a városhoz közeli tévétorony elleni hétfői orosz rakétatámadásban meghaltak száma. A rivnei regionális önkormányzat kedden a Facebook-oldalán tette közzé, hogy 19 ember meghalt és kilencen megsebesültek az Antopol településen lévő tévétorony elleni támadásban. A település mintegy 160 kilométerre van a lengyel hatától. Az első jelentések még kilenc halálos áldozatról szóltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss bejelentése szerint kedden folytatódnak a tárgyalások az ukrán és az orosz delegáció között. Zelenszkij újabb videóbeszédében elmondta, hogy az ukrán delegáció jó munkát végzett a hétfői tárgyalások során. További részletekkel nem szolgált erről. Elmondta viszont, hogy hétfőn beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel a háború gyors megállítása és "a becsületes béke" elérésére irányuló erőfeszítések részeként.

Bennett, aki közvetíteni akart a békés rendezés érdekében, hétfőn tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.