Az elemző kiemelte: bár az államfő engedett az ellenzék követeléseinek, és elfogadta az előre hozott elnökválasztásokat, az átmeneti kormány felállítását, valamint az ország berendezkedésének megváltoztatását, ez túl későn jött és túl kevés. Éppen három hónapja, november 21-én kezdődött a politikai válság, sok minden történt ezen időszak alatt.
Ha Janukovics novemberben teljesítette volna az akkori tiltakozók követelését, és leváltotta volna a kormányt, menesztette volna a belügyminisztert, aki az első támadást elrendelte a demonstrálók ellen, akkor ma demokrata lenne és legitim elnök - vélekedett. Úgy látja, azóta azonban az elnök olyan lépéseket tett, amelyek miatt "politikai halottnak" tekinthető, elképzelhető, hogy a hágai bíróság vonja felelősségre, vagy el kell menekülnie az országból.

Póti László szerint hiába jött létre az Európai Unió "hathatós, eredményes segítségével" a kompromisszum az ellenzéki pártok és az államfő között, ezt a tüntetők nem fogadják el. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nagyon markáns különbség van a Majdanon tüntetők és az ellenzéki pártok között. A majdani demonstrálók "a végletekig radikalizálódtak", és már nem tartják őket kontroll alatt az ellenzéki pártok - mutatott rá. Hozzáfűzte: Janukovics intézkedései miatt a tüntetőkre már az európai közeledés célja sem hat, ők már csak egyet akarnak: az elnök azonnali lemondását, és ezzel nem akarnak egy esetleges decemberi választásig várni.

A kutató azt mondta, "Janukovics tette menthetetlen, felelőssége vitathatatlan", mennie kell. A tüntetők nem fogadják el a kompromisszumot, és "ennek látni fogjuk a jeleit pillanatokon belül" - közölte.

Póti László véleménye szerint az elnök lemondását követelve a tüntetők folytatni fogják a tiltakozást, és ha a rendőrök megpróbálják felszámolni a demonstrációt, akkor szembeszállnak velük.

Az elemző szerint kizárt tehát, hogy Janukovics mostani bejelentése nyomán rendeződne a helyzet, az elnök - mint fogalmazott - inkább "mondjon le önként, a saját érdekében repüljön el Moszkvába és bújjon el, vagy pedig mondjon le és menjen a hágai bíróság elé, akkor megússza élve". Hozzátette: ha nem mond le, akkor akármi megtörténhet Ukrajnában.

Viktor Janukovics ukrán elnök és a három ellenzéki vezető pénteken megállapodást írt alá a válság rendezéséről. Janukovics délelőtt jelentette be, hogy előre hozott elnökválasztást kezdeményez, továbbá beleegyezett az alkotmányreformba és egy nemzeti egységkormány megalakításába.