A megállapodás lehetővé teszi az ukrán egészségügyi rendszer számára a sürgető szükségletek kielégítését és hozzá fog járulni annak hosszú távú helyreállításához - írta az EB.

Az uniós program - amelyhez csatlakozott Ukrajna - teljes költségvetése a 2021 és 2027 közötti időszakra 5,3 milliárd euró (jelenleg több mint 2000 milliárd forint). A megállapodás visszamenőlegesen, 2022. január 1-jétől lép hatályba.

Az ukrán egészségügyi hatóságok mostantól ugyanazokkal a feltételekkel használhatják ki az uniós program keretében rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségeket, mint az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland.

Az uniós egészségügyi program támogatja a harcok miatt keletkezett károk enyhítését és finanszírozhat olyan ukrán köz- és magánprojekteket, amelyek Ukrajna háború utáni újjáépítését segítik - írta az MTI szerint a bizottság közleményében.

Az oroszok ismét rakétákkal lőtték Mikolajivot

Az orosz erők pénteken ismét lőtték a dél-ukrajnai Mikolajiv várost, négy ember megsérült. Legalább tíz rakéta két egyetemet és civil infrastrukturális létesítményeket célzott meg, több lakóépület is megsérült - közölte Hanna Zamazeiev, a mikolajevi területi tanács vezetője a Telegramon.

A csapások helyi idő szerint 7 óra 50 perc körül történtek, amikor sok ember volt az utcákon - közölte az Euronews híradása szerint Olekszandr Szjenkevics polgármester. A támadás következményeiről Vitalij Kim megyei kormányzó videófelvételt is posztolt. Kim szerint öt S-300-as rakéta találta el a Nemzeti Hajóépítő Egyetemet, négy pedig a Mikolajivi Nemzeti Egyetemet (korábban Pedagógiai Intézet) a város központjában.

Ostrom alatt Harkiv városa

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Facebookon úgyszintén arról adott hít, hogy az orosz erők ismét rakétacsapást mértek a megye központjára, Harkivra. A támadás következtében két oktatási intézményben keletkeztek károk - írta az MTI összefoglalójában. A kormányzó szerint a becsapódások közelében semmilyen katonai objektum sincs. Személyi sérülés nem történt.

Három gyerek is meghalt Vinnicjában

A csütörtöki Vinnicja központját ért, Kalibr rakétákkal végrehajtott támadás (egyebek mellett egészségházat, iroda- és lakóépületeket találtak el) 23 halálos áldozata közül eddig 19-et azonosítottak. A halottak között három gyerek van, egy négyéves kislány, egy hét- és egy nyolcéves kisfiú. A hatóságok tovább kutatnak nyolc eltűnt személy után - közölte Ihor Klimenko országos rendőrfőnök.

Volodimir Zelenszkij elnök késő esti videóüzenetében a vinnicjai támadás elkövetőinek azt üzente: "a börtön a legjobb hely, amely rájuk várhat". A csütörtökön történtek ismét bebizonyították, hogy Oroszországot terrorista államként kell kezelni. Ha Dallasban vagy Drezdában mértek volna csapást egy egészségügyi központra, azt minek neveznék, ha nem terrorizmusnak? - tette fel a kérdést az ukrán államfő.

Sziverszk ostromára készülnek az oroszok

Az ukrán vezérkar péntek reggeli harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy a Donyec-medencében az ukrán katonák több irányban - Kodema, Bilohorivka teleüléseknél, Szpirne és Versina közelében, valamint Vogyanénél - visszaverték az orosz csapatok támadásait.

Az orosz hadsereg átcsoportosítja erőit egy Sziverszk elleni offenzívára, megpróbál előrenyomulni Szoledar, Bahmut és Szlovjanszk felé, továbbá erősíti légvédelmét a hátországban - írta az MTI.