A nagyobb európai kormányok júliusban nem hoztak újabb döntéseket Ukrajna katonai támogatásáról. Ez volt az első ilyen hónap, mióta az orosz hadsereg inváziót indított nyugati szomszédja ellen - írja a Moscow Times egy friss kutatás alapján. A megtámadott ország 1,5 milliárd euró értékű fegyverszállításra kapott új ígéretet a nyár középső hónapjában.

Ezzel összesen január közepe és augusztus eleje között 84,2 milliárd euró (ez valamivel kevesebb, mint a magyar GDP fele) értékű fegyvertámogatást vállaltak Ukrajna nyugati szövetségesei. A gyengébb júliusi vállalásból nem vállalt részt Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, illetve az Egyesült Királyság, Európa hat legnagyobb állama.

Norvégia állt az élre

A donor országok szinte semmilyen új vállalást nem tettek - foglalta össze a helyzetet Christoph Trebesch, a Kiel Institute for the World Economy kutatója. Az intézet külön figyeli a támogatások alakulását. Az EU-n kívüli Norvégia "tette oda magát", nevezetesen az említett 1,5 milliárd euró értékű vállalásból egymilliárdot az észak-európai ország jegyzett le - árulta el Trebesch.

A katonai támogatás visszaesése nem jó üzenet, amikor az ukrán hadsereg arra készül, hogy a déli fronton ellentámadást indítson az oroszok által a háború elején elfoglalt területek felszabadítására - véli a közgazdász. Így elhúzódhat a kialakult állóháború vagy az orosz katonaság gyűjthet erőt újabb támadásokra.

Annyiban javult a helyzet Ukrajna nézőpontjából, hogy a kieli kutatók adatai szerint a donorok teljesítették több korábbi ígéretüket, így a fegyverutánpótlás megérkezett az ukránokhoz. Egyébként a támogatások majdnem felét, 40 milliárd euró értékű szállítást az USA vállalta.