Irina Alekszandrovnát kitelepítették az Ukrajna oroszbarát szeparatisták uralma alatt lévő Donyeckből Oroszországba, ám fogalma sincs róla mi folyik szűkebb hazájában – derül ki a Moscow Times helyszíni riportjából. A hatvan év körüli korú asszonynak azzal az indokkal kellett elhagynia otthonát, hogy biztonságba helyezzék az ukrán hadsereg állítólagos támadása elől, amelyet az Ukrajnától elszakított rész visszaszerzésére indítottak.

A teljes nevének elhallgatását kérő nőt az orosz-ukrán határt és az oroszországi Rosztov-na-Donu városát összekötő úton interjúvolta meg a hírportál riportere. Mint mondja, ágyúzás hangját hallották a távolban, ha ez nem lett volna, eszük ágában sem lett volna útra kelni. Férje, Viktor most azt tervezi, hogy rokonaiknál húzzák meg magukat Voronyezsben, 350 kilométerre a határtól.

A senki által el nem ismert szeparatista donyecki és luhanszki népköztársaság hatóságai február 18-án elrendelték a nők, a gyermekek és az idősek evakuálását a Donbaszból arra hivatkozva, hogy küszöbön áll az ukrán hadsereg támadása, amit természetesen semmilyen bizonyítékkal nem tudtak alátámasztani. Három nappal később állítólag már 60 ezer ember jutott el Rosztovba, ami nem kevés, bár jóval elmarad attól a 900 ezertől, amelyet szeparatista hatóságok kommunikáltak.

Csütörtök hajnalt követően, amikor Oroszország ténylegesen elindította az Ukrajna elleni inváziót, újabb tömegek indultak el országszerte.

Élet a csapás előtt

A Uszpenka határátkelőt és Rosztovot összekötő 95 kilométeres út mentén egymást érték a mesterségesen keltett drámai vándorlás jelei. A vékony aszfaltcsík mellett a sztyeppén katonai ellenőrző pontok voltak és egymással szemben autó- és busz-, illetve katonaijármű-konvojok haladtak az úton. Az autókon részben ukrán, részben a szeparatista hatóságok által kiadott rendszámtáblákat lehetett látni.

A határvárosban lepukkant kávézók, üzletek és motelek jelzik, hogy nem egy átlagos településről van szó. Nagy tömegnek nem volt jele, viszont a határátkelő melletti parkolóban harminc sátrat építettek az érkezőknek, akik arra vártak, hogy átszálljanak az Ukrajnából érkező buszokról az Oroszországban közlekedőkre. A hét végén több volt a kitelepítést segíteni hivatott ember és taxis, mint ahányan a kitelepülő megfordult a határátkelőn.

Időnként érkezett egy-egy busz, amelyről az érkezők az orosz segítők irányításával átszálltak azokra a buszokra, amelyek a közelben lévő Taganrog városába tartottak, ahol hírek szerint a helyi sportcsarnokban kaptak átmeneti szállást. Innen vasúton küldték tovább őket Oroszország más részeire.

Zavarodott emberek

A Moscow Times riportere olyan emberekkel beszélt, akik láthatóan zavarodottan vették tudomásul kitelepítésüket. Szanyiszlav Vakarcsuk 17 éves tinédzser Irina Alekszandrovnához hasonlóan, nem érti mi folyik Donbaszban. Ő apjához, Ivánhoz igyekezett, aki Oroszországban dolgozik. Azt mondták nekik, hogy az ukrán hadsereg ágyúzza a régiót, ám az ő városában teljes nyugalom volt.

A 63 éves Georgi Ivanovics azt mondta a hírportál riporterének, hogy egy határ menti motelben maradnak a feleségével, mert amint lehet vissza akarnak térni otthonukba. Egyébként fogalma sincs mi a helyzet Donyeckben, ahonnan jött, nem akarta ezt az utazást, miután semmi sem várja őket Rosztovban.

A tengerpari Krasznyij Deszant faluban, ami az előbbi helyszíntől 100 kilométerre délre van, egy helyi gyerektáborban és egy szanatóriumban helyezték el a kitelepítetteket. Amikor a Moscow Times riportere megérkezett a helyszínre, megjelentek a rendőrök, és a körzetet elzárták az újságírók elől. A szanatórium mellett ifjú aktivisták egy csoportja várt arra, hogy valamilyen feladatot kapjon a kitelepítésben, ám hiába.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.