Oroszország azt mondta, hogy a szombati támadás célpontjául szolgáló hajók részt vettek abban a nemzetközi közvetítéssel létrejött megállapodásban, amely lehetővé teszi a gabonaexportot az ukrán kikötőkből, és az ország órákkal később bejelentette, hogy felfüggeszti az abban való részvételét.

A Krímet Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától, és Vlagyimir Putyin orosz elnök számára rendkívül szimbolikus jelentőségű. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben több támadás érte a félszigetet, ahol az orosz hadsereg nagy számban van jelen. Szevasztopol a régió legnagyobb városa, és Oroszország fekete-tengeri flottájának ad otthont.

Mihail Razvozsajev, a város Oroszország által kinevezett kormányzója szerint a támadást visszaverték, az összes drónt lelőtték.

Az ukrán kormány ritkán kommentálja az orosz hatóságok Krímben tett állításait, bár magas rangú tisztviselők gyakran ünneplik a félszigeten történt incidenseket - írja a BBC. Ukrajna megfogadta, hogy visszafoglalja az összes orosz megszállás alatt lévő területet, beleértve a Krímet is.

Vád a britek ellen

Az orosz védelmi minisztérium anélkül, hogy bizonyítékokat szolgáltatott volna, azzal vádolta a brit haditengerészet szakembereit, hogy segítettek az ukrán erőknek a szombat reggeli támadás előkészítésében.

Azt is közölte, hogy ugyanez az egység "részt vett a Balti-tengeren idén szeptember 26-án az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékek felrobbantására tett kísérletben.

Válaszában a védelmi minisztérium azt mondta:

Az orosz védelmi minisztérium, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai illegális invázió katasztrofális kezeléséről, hatalmas méretű hamis állításokkal házal.