A világ legnagyobb exportőrének és Oroszország első számú beszállítójának számító Brazília kereskedői felvették az országot a kockázatos és szankciókkal sújtott célországok listájára, amelyektől előleget követelnek. Ide tartozik Szíria, Libanon és Irán - olvasható a portálon.

Eközben három európai székhelyű kávékereskedő azt mondta a Reutersnek, hogy nem kötnek új szállítási megállapodást orosz kávépörkölőkkel.

Egy másik kávékereskedelmi cég tulajdonosa - akik rendszeresen szállítanak kockázatos célpontokra - azt mondta, hogy már csak 100 százalékos előrefizetés mellett köt üzleteket.

Ez még nem minden: ha sikerülne is nyélbe ütni egy ügyletet, nem biztos, hogy lenne olyan hajótársaság, amelyik hajlandó Oroszországba szállítani.

A brazil exportőrök szövetsége, a Cecafe szerint Oroszország 2021-ben 1,2 millió zsák brazil kávét vásárolt 1,2 millió dollár értékben. Most, hogy a SWIFT fizetési rendszer már nem opció, esetleg a kriptovalutás fizetés jöhet szóba, de azt meg sok brazil kereskedő nem ismeri.

Az ukrán háborúval kapcsolatos híreket ezen a linken olvashatja.