Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz megszállás már a terrorizmus új szakaszában jár – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, reagálva Melitopol polgármesterének elrablására. A dél-ukrajnai város vezetőjét, Ivan Fedorov polgármestert, aki bátran védi Ukrajnát és közösségében élőket, a megszállók elfogták – idézi a portál az elnököt.

Nyilvánvalóan ez a betolakodók gyengeségének a jele. Nem találtak támogatást a földünkön. Bár számítottak rá, mert évekig azt hazudták maguknak, hogy Ukrajna Oroszországra vár – fogalmazott Zelenszkij.

Véleménye szerint azzal a cselekedetükkel, hogy „a törvényes helyi ukrán hatóságok képviselőit próbálják fizikailag megsemmisíteni”, a terror újabb szakaszába léptek át. Hangsúlyozza: minden demokratikus állam számára világos, hogy a törvényesen megválasztott polgármester a nép valódi képviselője.

Demokrácia elleni bűn

„Általában nem ideológiáról, nem politikáról van szó, hanem egy adott közösségben élő emberek életéről. Lehet, hogy Oroszország nem ezt szokta meg az autokratikus uralom évei alatt. Talán azt gondolják, hogy a polgármester csak egy főnök, aki könnyen el lehet távolítani?” – tette fel a kérdést Volodimir Zelenszkij videoüzenetében. Hozzátette:

Itt van Ukrajna. Itt van Európa. Itt van egy demokratikus világ. Ezért Melitopol polgármesterének elfogása nem csak egy konkrét személy ellen bűncselekmény. Nem csak egy meghatározott közösség elleni cselekedet. És nem csak Ukrajna ellen irányul. Ez a demokrácia elleni bűncselekmény.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott, „az orosz megszállók tetteit az ISIS terroristáinak tetteivel azonosítják” világszerte. Az elnök hangsúlyozta, hogy Melitopol nem hódolt meg a megszállóknak, ahogy Herszon, Bergyanszk és más városok sem, „ahova az orosz csapatoknak eddig sikerült bejutniuk.”

Ha az oroszok az ISIS terroristáival megegyező cselekedetet hajtanak végre, akkor mi értelme van bármiről is beszélni? Ezt a kérdést különösen a Moszkvával kommunikáló nemzetközi közvetítőknek fogjuk feltenni – emelte ki Volodimir Zelenszkij.

Háborús bűn

Korábban az ukrán külügyminisztérium közleményében osztotta meg, hogy elrabolták Melitopol polgármesterét. Hozzátették, hogy Melitopol polgármesterének elrablását háborús bűnnek minősítik a Genfi Egyezmények és a Kiegészítő Jegyzőkönyv értelmében, amelyek megtiltják civilek túszul ejtését a háború alatt. Oroszország nem kommentálta az állításokat.

Anton Herascsenko, a belügyminisztérium szóvivője szerint Ivan Fedorov polgármestert Melitopolban egy tízfős csoport rabolta el, mert megtagadta az ellenséggel való együttműködést.

Az elrabláskor egy nejlonzacskót húztak a fejére. Az ellenségek a város krízisközpontjában vették őrizetbe, ahol az ukrán város ügyeivel foglalkozott. Ivan Fedorov irodájában ukrán zászló volt – mondta.

Volt már ilyen

Nem ez az első eset, hogy a megszállók tisztségviselőt rabolnak el. Korábban a zaporizzsjai területi tanács egyik képviselőjét, Lejla Ibrahimovot is elrabolták. A képviselőt azonban nem tartották sokáig fogva. Március 10-én reggel ejtették foglyul saját házában, de délután már jött is a hír, hogy szabadon engedték.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.