Bergyanszk a Fekete-tenger partján fekvő város, ahol egy kisebb tengerészeti bázis is található.

Robbanások és légiriadók hallatszottak az éjszaka Harkivban és Kijevben - folytatódtak a harcok az orosz és az ukrán csapatok között, miközben a civil lakosság óvóhelyeken töltötte az éjszakát.

A következő huszonnégy óra sorsdöntő lesz

- tájékoztatta hétfőre virradó éjszaka az ostromlott városban tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Boris Johnson brit miniszterelnököt, aki további fegyverszállítmányokat ígért, illetve azt, hogy más országokat is támogat abban, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának - olvasható a portálon.

Oroszország is elismertre, hogy vannak veszteségei

A hatóságok szerint 352 civil áldozata van Ukrajnában az orosz agressziónak, köztük 14 gyerek, a civil sebesültek száma 1684. A katonai veszteségekről az ukrán fél nem közölt adatokat. A háború során először Oroszország is elismerte, hogy vannak katonai veszteségei. Az ukránok - nem ellenőrizhető - állításai szerint Oroszország több mint 4300 katonát veszített a harcokban. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt jelentette, hogy a hétvégén több mint százezer tartalékos csatlakozott az ukrán hadsereghez.

Lesz tárgyalás

Mind Oroszország, mind Ukrajna beleegyezett, hogy előfeltételek nélkül tárgyalásokba kezdenek a tűzszünetről, ugyanakkor ezek helyszínéről nem sikerült megegyezni. Az oroszok Minszket javasolják, az ukránok több más fővárost, köztük Budapestet. Ugyanakkor vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsot adott a nukleáris elrettentő kapacitás készenlétbe helyezésére.

Fegyvereket szállít az EU

Az Európai Unió példátlan lépésre szánta el magát: fegyvereket szállít Ukrajnának, és a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Euronewsnak azt mondta, hosszú távon Ukrajna az unióba tartozik.

Belaruszban állítólag népszavazással szentesítették az új alkotmányt, amely megerősíti Aljakszandr Lukasenka elnök hatalmát, és amely szerint az ország feladja nukleáris semlegességét - ez azt jelenti, hogy az Belarusz területére nukleáris tölteteket telepíthet Oroszország. A Washington Post amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, Belarusz hamarosan csapatokat küldhet Ukrajnába.

Újabb csapatok tartanak Kijev felé

A Maxar Technologies által közreadott műholdképek szerint több mint öt kilométer hosszú, több száz tankból és más katonai járművekből álló orosz hadoszlop tart Kijev felé.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.