Közös sajtótájékoztatót tartott Ukrajna ügyében Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Stoltenberg kiállt ismételten Ukrajna önvédelemhez való joga mellett.

Ursula von der Leyen szerint ma olyan szankciókat fog bejelenteni az EU, ami végzetes csapást mér az orosz gazdaságra, elzárja Vlagyimir Putyin országát a „jövőhöz vezető” úttól, ez vonatkozik mind a pénzpiacokra, mind a gazdasági fejlődéshez szüksége technológiákra.

Ma Brüsszelben üléseznek az EU államvezetői. Erről Orbán Viktor is beszámolt Facebook-üzenetében. Döntés késő este, jó eséllyel inkább holnap hajnalra várható.

Tudom, hogy az orosz nép nem akarja ezt a háborút

- mondta von der Leyen, hangsúlyozva, hogy a felelősség Putyin elnök vállán nyugszik, és neki is kell felelnie.

Az oroszok megpróbálták megosztani az EU-t, de épp az ellenkezőjét érték el, a tagállamok és szövetségeseik teljes egységben ítélik el a történéseket, és teljes egységben fognak súlyos válaszlépésekről dönteni.

Charles Michel az agresszió elítélése mellett felszólította Fehéroroszország népét is, hogy álljanak ellen, ne vegyenek részt abban az agresszióban, amivel országuk területéről Ukrajna északi részét támadhatják az orosz erők.

Holnap NATO-csúcs lesz, amelyre Stoltenberg elmondása szerint Charles Michel és Ursula von der Leyen is hivatalosak.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.