Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz hatóságok igyekeznek megerősíteni a Krím félsziget katonai védelmét - idézi Szergej Akszjonov tájékoztatását a Moscow Times. Szakértők szerint ez arra utalhat, hogy tartanak az ukrán hadsereg további előrenyomulásától a Krím irányába, miután sikerült visszaszereznie a Dnyipro (Dnyeper) folyótól északra és nyugatra lévő, korábban orosz megszállás alá került területeket.

A kormányzó beszámolója szerint saját maga felügyeli ezeket a védműmunkálatokat. Hozzátette még, hogy a legfontosabb védelmi vonalakat a félszigettől északra lévő Herszon tartományban - a folyótól délre és keletre lévő részen - építik ki, amelyek jelenleg orosz ellenőrzés alatt állnak.

Herszon az a terület, amelyen keresztül szárazföldön elérhető a Krím Oroszországból a Donbasz déli végének keresztezésével. Ennek megszerzése biztosította, hogy Oroszországból ne csupán a Kercsi (Krími) hídon át lehessen ellátni a területet árukkal.

Katonai elemzők szerint azzal, hogy az ukránok kijutottak a Dnyipróhoz, hosszú távú tüzérségi fegyvereikkel elérhetik Herszon tartomány majdnem egész területét, így nyomás alatt tarthatják, az ott lévő orosz csapatok utánpótlási vonalait. Akszjonov azt mondta, hogy azok a védelmi intézkedések, amelyek most tesznek elegendőek ahhoz, hogy az ukrán katonák ne jussanak el az országuktól 2014-ben elcsatolt Krímbe.

Mindent vissza!

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a napokban arról beszélt, hogy addig nem lesz béke országa és Oroszország között, amíg a Krím és a 2014 óta oroszbarát szeparatisták kezén lévő délkelet-ukrajnai terület, továbbá a február óta megszállt ukrán területek nem kerülnek vissza ukrán ellenőrzés alá.

A brit védelmi minisztérium úgy tudja, hogy az oroszok a Krím határa közelében is lövészárkokat építenek, ezek egy része hatvan kilométerre van a jelenlegi frontvonaltól. Más szóval mélységi védekezésre készülnek fel.

Mark Milley az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, úgy véli, nem sok esélye van az ukrán hadseregnek rövid távon arra, hogy visszaszerezze a Krímet vagy hogy átfogó katonai győzelmet arasson az oroszok felett. Ugyanakkor valamilyen politikai megoldás keretében elképzelhető az orosz hadsereg kivonása a megszállt területekről, beleértve ebbe a Krímet is.

Háborús bűnökről beszél egy orosz katona

Nyikita Csibrin, 27 éves katona, aki egy olyan orosz katonai egységben szolgált, amelynek tagjait a Kijev melletti Bucsában történt háborús bűnök elkövetésével vádolják, kész tanúskodni ez ügyben a nemzetközi bíróság előtt - írja a Moscow Times. A Guardian úgy tudja, Spanyolországban kért menedékjogot.
Mint mondja, számos pletykát hallott arról, hogy katonatársai nemi erőszakokat követtek el, civileket gyilkoltak meg azt megelőzően, hogy júniusban dezertált alakulatától. Emellett tolvajlásokról is tud. Csibrin azt állítja, hogy a saját szemével egyetlen gyilkosságot sem látott, nem beszélve arról, hogy ilyesmikben részt vett volna. Hadtápszolgálatra vezényelték, amikor kiderült, hogy ellenzi a háborút. El sem sütötte a fegyverét Ukrajnában.