1. Csütörtök hajnali 4 óra előtt nem sokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Ukrajna demilitarizálására katonai akciót hajtanak végre. Ez egyet jelentett az ország elleni teljes invázióval.
  2. Az orosz erők már hajnalban rakétákat lőttek ki több ukrajnai városra, és csapatokat szállítottak az ország fekete-tengeri partjaira.
  3. Az orosz csapatok Fehéroroszországból, valamint Oroszországból és az elcsatolt Krím felől is megtámadták Ukrajnát. Az orosz védelmi minisztérium szerint légicsapásai nem városokat céloztak, de az ukrán hatóságok jelentettek már civil területek elleni támadásokat.
  4. Az ukrán főváros, Kijev közelében lövéseket hallottak. Ukrajna szerint Oroszország egész Ukrajnán át egészen a nyugati Lviv régióig intézett rakétatámadásokat.
  5. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ vezetőihez fordult, hogy vezessenek be minden lehetséges szankciót, mondván, Putyin el akarja pusztítani az ukrán államot.
  6. Joe Biden amerikai elnök elítélte a támadást, és közölte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei "szigorú szankciókat" fognak bevezetni Oroszországgal szemben.
  7. A közép-európai országok elítélték az orosz támadást, és megkezdték az előkészületeket az Ukrajnából menekülő, potenciálisan több százezer ember befogadására.
  8. Ukrajna ellentámadást kezdett és több orosz harci eszközt megsemmisített.
  9. Reggel 8-kor az Európai Unió bejelentette szankcióit, amely lényegében kizárja Oroszországot, az orosz cégeket az európai pénzpiacokról, semmilyen technológiai eszköz exportja nem lesz lehetséges az EU-ból.
  10. Tömegek menekültek el Kijevből és más nagyvárosokból az orosz támadás miatt.
  11. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a háborút a legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, segítséget ígért a kint lévő magyaroknak.
  12. A forint árfolyama gyorsan gyengül a háború miatt.
  13. Az európai gázárak már 45 százalék körüli drágulásban vannak a holland gáztőzsdén.
  14. A Brent ára már meghaladja a 100 dollárt.
A képen egy sebesült nő látható, miután légicsapás megrongált egy lakóparkot a Harkov megyei Csuhujiv városban.

Fontosabb várható események

  • Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kora reggel találkozik G7-es partnereivel, hogy szigorúbb intézkedésekről állapodjanak meg Oroszországgal szemben, miután Putyin "előre megfontolt háborút" indított Ukrajna ellen.
  • Az Európai Unió vezetői csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyalnak az Oroszországgal szembeni további szankciócsomagról.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.