Kanada kiáll Ukrajna önállósága és függetlensége mellett, ezért a  múlt heti 120 millió dolláros kölcsön után újabb hadifelszerelésekkel megpakolt gépet indított Ukrajnába. 

Kanada ebben a hónapban ígéretet tett arra, hogy több mint 7 millió dollár értékben halálos fegyvereket ad az országnak, ennek a második fordulója érkezett meg éjjel Ukrajnába.

"A mai napon a kanadai haderőnk második alkalommal szállított katonai segélyt ukrán partnereink támogatására" - tette közzé Twitteren Anita Anand kanadai nemzetvédelmi miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy "Oroszország újabb inváziója egy szuverén állam ellen teljesen elfogadhatatlan". Kanada továbbra is Ukrajna mellett fog állni, miközben az ország megvédi szuverenitását és függetlenségét - hangsúlyozta Anand.

Az Ukrajnában szolgáló kanadai katonai kiképzőket előző hétvégén már evakuálták az országból, hasonlóan az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hadseregének tagjaihoz, akik ugyancsak az ukrán katonák kiképzésében segédkeztek - írja az ukrinform.net.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, hétfő esti bejelentésében Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte azt a két "népköztársaságot", amit az oroszbarát szakadárok önkényesen alakítottak az általuk felügyelt ukrán területeken.

A döntést a katonai jelenlét megnövelése követte, így keddre hivatalosan is átlépték Ukrajna határát az orosz csapatok. A Nyugat koordinált szankciós csomagokkal válaszol Oroszország fegyveres határsértésére, ennek részleteiről jelenleg is folynak a tárgyalások.