Egy az orosz megszálló hadsereg által kinevezett tisztviselő életét vesztette a megszállt dél-ukrajnai Herszon városában egy autóba rejtett pokolgép felrobbanása nyomán - adta hírül a Moscow Times. Miután a várost elfoglalták az oroszok egy úgynevezett katonai-civil adminisztráció irányítása alá helyezték.

A barátom, a családokkal, a fiatalokkal és a sporttal foglalkozó részleg vezetője, Dmitrij Szavlucsenko elment közülünk - írta a Telegram közösségi portálon a herszoni régió jelenlegi vezetőhelyettese, Kirill Sztremouszov. Halálának oka egy terrorista akció Herszon városában - tette hozzá. Szavlucsenko esete az első hivatalosan elismert merénylet az oroszbarát vezetés ellen Ukrajna megszállt területein. Eddig csak tisztviselők sérülésekről érkeztek hírek.

A partizánjaink újabb győzelmet arattak - írta a Facebookon Szergij Hlan, a Kijevhez  hű herszoni adminisztráció vezetőjének tanácsadója. Szerinte egy oroszbarát aktivista és áruló esett a robbantás áldozatául.

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője egy hónapja írta alá azt a rendeletet, amely "leegyszerűsíti" a herszoni és a részben megszállt zaporizzsjai területen élőknek, hogy orosz állampolgárságot szerezzenek. Ugyanez vonatkozik a 2014 óta megszállt donyecki és luhanszki területekre. Így az orosz hadsereg inváziója sokkal jobban eladható orosz emberek védelmében végrehajtott akciónak.