Az ukrán hadsereg kilőtte az Ukrajna délkeleti részét megszállva tartó oroszbarát szeparatisták egyik tüzérségi állását, amiben az az újdonság, hogy ezt egy török gyártmányú drónnal tette - derül ki a Moscow Times cikkéből. A légi csapásról videót jelentettek meg az katonaság közösségi oldalán, amelyen látszik, ahogy szétdurrantják a mozsárágyút.

A drón egy török gyártmányú Bayraktar TB2k, a célpont pedig egy a szovjet időkből megmaradt, veterán D-30-as ágyú. Az kijevi hadvezetés állítása szerint ezzel az ágyúval lövöldözve megsebesítettek egy ukrán katonát, egy másikat pedig megöltek. A Bayraktart azért vetették be, hogy megszüntessék a tüzelést, mint ahogy ez meg is történt, miután odapörköltek neki - derül ki az ukrán vezérkar szakszerű jelentéséből.

A légi csapásnak nem volt emberi áldozata, se katonai, se civil - idéz az orosz Interfax hírügynökség egy névtelen forrást a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező kvázi állam részéről. A szomszédos úgynevezett Luhanszki Népköztársaság azzal vádolja az ukrán hadsereget, hogy a drónok bevetésével megsérti a tűzszünetet.

Drónoffenzíva

Ez volt az első dróntámadás azóta, hogy Ukrajna és Törökország júliusban megállapodott 50 Bayraktar eladásáról. A gépeket a Baykar vállalat gyártja, amely a TB2-es modellt közepes hatótávolságú, ember nélküli taktikai fegyvernek minősíti, amely képes felderítő és csapásmérő feladatok ellátására is, miközben maximum 27 órán át köröz áldozata felett, mint egy kondorkeselyű. Ezt a drónt sikerrel alkalmazták az orosz részvétellel zajló líbiai, szíriai és azerbajdzsáni katonai konfliktusokban. Kijev és Ankara szándéknyilatkozatot írt alá a drónok ukrajnai gyártásáról.

A Kreml azzal reagált az akcióra, hogy Törökország döntése a drónok szállításáról Ukrajnának destabilizálja a délkelet-ukrajnai katonai konfliktust, annak ellenére, hogy Moszkva és Ankara különleges kapcsolatokat ápol egymással. A törökök Oroszországgal is együttműködnek a fegyvergyártásban.