Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Észtország tiltakozik a lépés ellen: Jüri Ratas észt miniszterelnök szerint súlyos hibát követett el az ukrán kormány, amit mihamarabb orvosolni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a minősítés komoly többlet adminisztrációs terheket ró az Ukrajnában működő észt vállalatokra, így veszteséget okoz azoknak.

"Észtország az Európai Unió és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállama, adópolitikája megfelel a nemzetközi normáknak és az ukrajnai jogszabályoknak" - mondta el Ratas, aki az ukrán pénzügyminisztertől ígéretet kapott az ügy rendezésére.

Az ukrán kormány tavaly december végén bővítette ki azon államok listáját, amelyek ukrajnai műveleteit -átruházási árképzésük miatt - ellenőrzendőnek minősít, ami azt jelenti, hogy ezen államokat offshore országoknak nevezi. A listán Észtország mellett Magyarország és Lettország is szerepel - jegyzi meg az ukrán magán hírügynökség.

Az adóelkerülés és adókijátszás, mint elsődleges motiváció kezd azonban eltűnni és helyüket más, elsősorban üzleti és biztonsági célok veszik át - vélik szakértők.