Korábban a külföldi sajtóban megjelent információk alapján mi is megírtuk, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek tanácsán (Ecofin) megvétózta az Ukrajnának szánt segélyről szóló megállapodást. Orbán Viktor most azt közölte, hogy ez valójában nem történt meg. 

A miniszterelnök a Twitteren azt írta: hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget. „Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának” – írta, majd hozzátette azt is, hogy nincs szó a pénzügyi támogatás vétójáról, mindössze 

meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

Orbán Viktor, hangsúlyozta, hogy más jövőt képzelnek el Európának, és az óriási közös adósság helyett erős tagállamokra van szükség. 

Ha tovább haladunk az adósok közösségévé válás útján, akkor onnan nem lesz visszaút

– írta a több részletből álló Twitter-bejegyzésben Orbán Viktor. 

 

Varga Mihály elmondta, hogy mi történt pontosan 

A pénzügyminiszter késő délután egy Facebook-posztban írta le, hogy mi történt pontosan az Ecofin ülésén. Azt írta: azért hamis a hír, hogy Mhagyarország megvétózta volna az ukrán segélyt, mert valójában 

hogy ezt a kérdést levették az Ecofin napirendjéről, és épp ezért egyáltalán nem is szavaztak róla.

 „Amiről döntöttünk, az a költségvetési rendelet módosítása volt, ahol a javaslat arról szólt: milyen formában vegyen fel az EU hitelt?”  – írta Varga Mihály. A posztból az nem derült ki, hogy a napirendről miért került le az ukrán segély témája.