Az Euroskopia hat uniós tagállamban (Spanyolország, Németország, Görögország, Franciaország, Hollandia, Olaszország) vizsgálta, hogy mi a megkérdezettek véleménye az orosz-ukrán háborúról. A válaszadók többsége együttérző volt Ukrajna felé, de 17 százalékuk szerint az orosz támadás „elfogadható” volt, vagy „elfogadhatatlan, de érthető”.

A görögöknek a 40 százaléka, az olaszoknak pedig a 29 százaléka nem ítélte el az orosz támadást. A hollandoknál viszont a megkérdezettek nagy része negatívan értékelte az oroszok Ukrajna elleni támadását, és a válaszadóknak csak a 12 százaléka nem minősítette elfogadhatatlannak a történteket. 

Ukrajna uniós csatlakozását a spanyolok támogatták legnagyobb arányban (76 százalék), a legkevésbé pedig a görögök (39 százalék), a németek (24 százalék) és a franciák (27 százalék). Eddig egyébként a közép-európai országok vélekedtek a legpozitívabban Ukrajna uniós csatlakozásához, hiszen Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia államfői 2022. március 8-án nyílt levelükben felszólították az Európai Unió tagállamait, hogy azonnal biztosítsanak Ukrajna számára tagjelölti státuszt. 

A felmérés szerint arról is megoszlottak a vélemények, hogy egyes államok lakosai mennyire érzik veszélyeztetve az országukat az orosz-ukrán háború miatt. A franciák 14 százaléka egyáltalán nem érezte magát biztonságban, a hollandok esetében viszont ez az arány csak 8 százalék volt. Nem meglepő tehát, hogy a franciák egy hónap leforgása alatt 13 százalékkal nagyobb arányban támogatták egy uniós hadsereg felállítását. 

Ebben a kérdésben egyébként a spanyolok véleménye változott a legtöbbet: 2022 februárjában még csak a 32 százalékuk tartotta jó ötletnek a közös EU-s hadsereg megalapítását, az orosz-ukrán háború kitörése után viszont már az 51 százalékuk. A hollandokat látszólag sokkal kevésbé rázták meg az események, az ő esetükben mindössze 1 százalékkal lett nagyobb a közös hadsereg ötletének a támogatottsága.

Összességében elmondható viszont, hogy mind a hat tagállamban nőtt azoknak az aránya, akik szerint közös uniós haderőre lenne szükség. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.