Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kulturális minisztériumhoz tartozó Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ nem közölte, hogy kit hibáztat a támadásért, de nem megerősített információk Oroszországból érkezett a támadás. Maga a szervezet egy közleményt adott ki arról, hogy a két bank rendszerei leálltak, valamint elérhetetlenné vált a védelmi minisztérium honlapja, ebben finoman a Kremlre utalgatnak.

"Nem kizárt, hogy az agresszor kis piszkos trükköket alkalmaz, mert nagyszabású tervei nem valósulnak meg" - áll a közleményben a Reuters szerint. A szöveg arra utal, hogy Moszkva kedd délelőtt bejelentette, hogy több katonai egységet kivon az orosz-ukrán határról, ahol az elmúlt időszakban több mint 100 ezres létszámú haderőt vontak össze és nyugati hírszerzői jelentések szerint kidolgozták egy invázió forgatókönyvét is.

Kijev már korábban is Moszkvát hibáztatta a hasonló kibertámadásokért, amióta Oroszország megkezdte a haderőösszevonást és agresszív retorikáját Ukrajnával szemben.

Az ukrán védelmi minisztérium honlapjának főoldalán egy üzenet szerint karbantartás folyik. A minisztérium Twitteren közölte, hogy honlapját nyilvánvalóan kibertámadás érte, és dolgozik a hozzáférés helyreállításán.

Az Oshadbank megerősítette a kibertámadást, mondván, hogy az egyes rendszereinek lelassulását eredményezte. A stratégiai kommunikációs központ közölte, hogy a Privatbank felhasználóinak a fizetésekkel és egy banki alkalmazással is gondjaik voltak. A Privatbank nem kommentálta azonnal a történteket.

Múlt héten az Európai Központi Bank minden pénzintézetnek figyelmeztetést küldött, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt nőtt a veszélye, hogy kibertámadás érheti a bankok rendszereit. Erről itt olvashat részletesebben.