A parlament által március végén jóváhagyott intézkedés lehetővé teszi a fegyveres erők jelentős megerősítését, az Oroszországgal Kelet-Ukrajnában kialakult feszültség eszkalálódása közepette.

"Ez lehetővé teszi valamennyi védelmi erő katonai egységének gyors felszerelését tartalékosokkal, ezáltal jelentősen növelve harci képességeinket" - közölte az elnöki hivatal a hírügynökség szerint.

Kedden Zelenszkij felhívta orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy találkozzon vele a donbásszi régióban, hogy megbeszéléseket folytassanak az ottani konfliktus lezárása és a szomszédok közötti feszültség enyhítése érdekében. Erre azután került sor, hogy március óta Oroszország 80-100 ezer katonát és harci járművet vezényelt a Krím-félsziget és a Donyec-medence térségébe. Amerikai szakértők két héten belül akkora erőt vonhat össze a Kreml, hogy akár egy offenzívát is indíthatnak Ukrajna megszállására.

Ukrajna, nyugati szövetségesei és a NATO azzal vádolta Oroszországot, hogy "provokatív indokból" kezdte meg a katonai műveleteket. Oroszország viszont az Egyesült Államokat és a NATO-t vádolta katonai provokációval a fekete-tengeri térségben. A konfliktus kapcsán az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság is támogatásáról biztosította Kijevet. Utóbbi még hadihajókat is vezényel a térségbe, miután Oroszország félévre le akarja zárni a Kercsi-szorost.