Ukrajnában egy hét alatt 101 ember halt meg a Szibériából érkezett rendkívül hideg idő miatt - jelentette a BBC. Az áldozatok közül 64-et a városok utcáin találtak halálra fagyva - derült ki a rendkívüli helyzetek minisztériumának adataiból. Több száz azoknak a száma, akiket a hideggel összefüggő betegségekkel, fagyásokkal kórházban ápolnak.

Oroszországban januárban összesen 64-en haltak meg a hideg miatt - jelentette az Interfax. Lengyelországból legkevesebb további nyolc megfagyott emberről érkezett hír, amivel 37-re nőtt az áldozatok száma. Lettországban tízen haltak meg csak a főváros, Riga környékén, Litvániában egy 55 éves hajléktalan volt a kilencedik áldozat, Észtországban síversenyeket halasztottak el a túlzott fagy miatt.

Délen sem jobb a helyzet

Romániában egyetlen éjszaka alatt nyolcan fagytak halálra, amivel 22-re emelkedett az áldozatok száma, Bulgáriából a tegnapi jelentésekben szereplő öt után ma már tíz halálos áldozatról érkeztek hírek. Az eljegesedő Dunáról kiszorul a hajóforgalom, Szófiában szó szerint befagyott sok ember pénze, ugyanis a hidegben leálltak a bankjegykiadó automaták.

A szerb hegyvidéki falvakban 11,5 ezer ember került a hó fogságába a járhatatlanná vált utak miatt - a szomszédos Boszniában szintén elérhetetlen több falu - és heten meghaltak. A belgrádi a hajléktanok egy része a trolikban és a villamosokban keres menedéket. Görögországban és Szlovákiában ketten-ketten, Csehországban öten haltak meg.

Ausztriában egy halálos áldozatról tudnak, Olaszországban az ország déli részén ketten estek áldozatul a hidegnek, Milánóban egy hajléktalan fagyott halálra, a több helyen kialakult közlekedési káoszban több százan rekedtek a vonatokon éjszakára.

Jön több gáz vagy nem jön?

Az orosz Gazprom gázmonopólium már tegnap bejelentette, hogy növelte Európába irányuló szállításait, ugyanakkor több importőr ország is az Oroszországból érkező gáz csökkenéséről számolt be. Osztrák és szlovák szolgáltatók egyaránt azt jelentették, hogy 30 százalékkal kevesebb energiahordozót kapnak, mint korábban. Lengyelországból hétszázalékos visszaesésről érkezett hír.

Az orosz gázszállítások legnagyobb tranzitországa, Ukrajna tagadja, hogy a megszokottnál nagyobb mennyiségű gázt venne ki a vezetékekből. Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgatója viszont azt nyilatkozta a Reuters tudósítása szerint, hogy Ukrajna éves szintre vetítve 60 milliárd köbméter gázt fogyaszt, ami jóval magasabb a vele kötött szerződésben szereplő mennyiségnél.

Nagy-Britanniában, Európa legnagyobb gázpiacán - amely ugyanakkor nem használ fel orosz energiahordozót -, 2009 januárja, a nevezetes év eleji ukrán-orosz tranzitháború és blokád óta nem látott szintre drágul a gáz. Ellátási nehézségekre ennek ellenére nem számítanak a szakemberek, mert az európai tározókban elegendő tartalék van.