„A közvetlen veszteségek március elejéig – mind a Kijevi Közgazdasági Iskola, mind a Gazdasági Minisztérium szerint – több mint 560 milliárd dollárt tettek ki. Sőt, ha hosszú távon kiszámítjuk a GDP-veszteségeket, tekintettel arra, hogy a termelési létesítmények megsemmisültek és az infrastruktúra tönkrement, akkor a veszteségek összege jelentősen meghaladja az 1 billió dollárt. Ennyit veszít országunk a háború miatt” – mondta Smihal az Ukrinform szerint a BBC-nek.

Szerinte különböző számítási módszerek léteznek: van egy közvetlen módszer – például kiszámolni, mennyit ért egy adott híd, amely elpusztult, kiszámítják a helyreállításának költségeit, és megbecsüljük a fizikai infrastruktúra és a fizikai épületek pusztulását.

„Ez egy számadat. Természetesen vannak a leállásból eredő üzleti veszteségek. Vannak a logisztikai láncok megsemmisüléséből eredő üzleti veszteségek. Például a tengeri kikötők bezárnak, a vasútállomások megsemmisülnek, az energetikai infrastruktúra megsemmisül. Mindezek a költségek hatalmas összegeket tesznek ki” – ismertette a számítások mögötti módszertant Smihal.

Szavai szerint Ukrajna számít a világ támogatására gazdaságának és infrastruktúrájának gyors helyreállításában a háború befejezése után. Valamint arra készülnek, hogy háborús jóvátételt követelnek Oroszországtól a háború miatt.

Az ukrajnai háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ezen a linken követheti.