A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 876 új esettel 2 232 790-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mindössze 61-gyel kevesebb a megelőző napiénál, és 41-gyel több a két nappal korábbinál. Az elhunytak száma 53-mal 52 234-re emelkedett, míg előző nap számuk 58 volt. Kórházba 489 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 559 volt. Eddig 2 160 137-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 2400-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 1600-zal, 20 419-re - sorolja a friss adatokat az MTI kijevi tudósítója.

A legtöbb új beteget, 196-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 213 ezret, az elhunytaké pedig eggyel 5186-ra nőtt, miközben eddig csaknem 204 ezren győzték le a kórt.

Még mindig alacsony az oltási kedv

Az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 834 971-en kapták meg valamely védőoltás első, 490 376-an a második dózisát is. Csütörtökön 96 180 embert oltottak be Ukrajnában, ami új napi rekord - közölte az egészségügyi minisztérium.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke egy tévéműsorban azt mondta, hogy bár Ukrajnában van elegendő koronavírus elleni vakcina, a lakosság körében alacsony a hajlandóság az oltás felvételére. Eddig 38 millió dózist kötött le Ukrajna szerződésben öt gyógyszergyártóval és tovább folynak a tárgyalások. Véleménye szerint minden bizonnyal lesz a járványnak egy negyedik hulláma, a kormány azonban igyekszik minél jobban késleltetni a megérkezését.

Nyugati vakcinával lehet beutazni Németországba

Németország péntektől engedélyezte a beutazást rokonok, ismerősök látogatására, valamint turisztikai céllal is azoknak az ukrán állampolgároknak, akik be vannak oltva, és a teljes védettségről dokumentummal rendelkeznek - írta a Jevropejszka Pravda hírportál a kijevi német nagykövetség hivatalos honlapján megjelent közleményre hivatkozva. A külképviselet tájékoztatása szerint 14 nappal a teljes beoltottság után utazhatnak Németországba egyéb megkötés nélkül az ukrán állampolgárok. Németország az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcinákkal történt beoltottságot fogadja el, vagyis a Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagát.