Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Novoje Vremja kijevi hetilap most hozta nyilvánosságra listáját a tavalyi év száz leggazdagabb ukránjának névsorával. Az élvonalban nincs sok változás, de a vagyonok általában csökkentek.

Ez nem meglepő, mert a becsléseket dollárban adják meg, márpedig az előző évi rangsor felállítása óta az ukrán valuta, a hrivnya árfolyama a dollárhoz képest értékének 45 százalékát vesztette el.

Az élen változatlanul Rinat Ahmetov áll, akinek vagyonát nettó 4,5 milliárd dollárra becsülik, a második a jóval szerényebb 1,9 milliárdjával Ihor Kolomojszkij, a bronzérmes Hennagyij Bogoljubov (1,8 milliárd dollár). A negyedik Viktor Pincsuk 1,6 milliárddal, majd a külföldre menekült Dmitro Firtas következik 1 milliárdjával.

Csak hatodik a listán Petro Porosenko államfő és cukorkagyáros, 0,979 milliárddal - viszont ő az egyetlen a vezető tízben, akinek sikerült növelnie vagyonát. Elnökválasztási kampányában ugyan ígéretett tett arra, hogy eladja a Roshent, az ország legnagyobb édességgyártó vállalatát, ezt azonban nem tette meg.

Ahmetov, aki az SCM csoport tulajdonosa, aki a fémipar mellett az energetikában és a médiában is meghatározó szerepet játszik, de mellesleg az övé a Saktar futball klub, 2014-es vagyonának, ami még 10 milliárd dollár fölött volt, 56 százalékát vesztette el. Ez is semmiség ahhoz képest, hogy 2008-ban Európa leggazdagabb embere volt, a csúcson pedig, 2012-ben nettó 18,6 milliárd dollárral rendelkezett. Mélyrepülésében meghatározó szerepet játszik az ország keleti területeinek elszakadása, ahol a Donyecki-medencében számos bánya és acélgyár van tulajdonában.

A nehézipar meghatározó szerepét mutatja Ukrajnában, hogy a lista második és harmadik helyezettje, Ihor Kolomojszkij és Hennagyij Bogoljubov ugyan társtulajdonosai a legnagyobb ukrán banknak, a Privatbanknak, de mélyen benne vannak a fém- és az olajiparban csakúgy, mint az elsősorban acélgyáros Pincsuk. Számos vállalkozásában aktív társa a felesége, Olena Pincsuk, Leonyid Kucsma volt ukrán államfő lánya.