Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénteki aláíráson Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői vesznek majd részt. Az esemény 13 óra 30 perckor lesz az isztambuli Dolmabahce-palotában - írta az MTI.

A megállapodás értelmében a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, egyúttal enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat is.

Egy nevének elhallgatását kérő diplomata szerint Washington nemrégiben garanciákat ígért arra, hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt.

USA: Oroszország fegyverként használja fel az élelmiszereket

Az Egyesült Államok csütörtökön üdvözölte a fejleményt. "Üdvözöljük az elvi megállapodás bejelentését, de ami számukra most fontos, az az, hogy Oroszország viselje a felelősséget a megállapodás végrehajtásáért, és lehetővé tegye, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra" - mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője. "Soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk. Ez Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket.”

A törökök ellenőrzik a berakodást

Az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a megállapodásban – amiről még zajlanak a tárgyalások – szabályozzák a Fekete-tenger újbóli használatát biztonságos folyosókon át, helyi tűzszünetek segítségével. Annak ellenőrzését pedig, hogy a gabonaszállítmányok berakodására Odesszába érkező hajókon ne legyen fegyver, várhatóan a törökökre bízzák.

Diplomaták szerint Isztambulban koordinációs központot hoznak létre tengerhajózásra szakosodott ENSZ-szakértők közreműködésével. A megállapodás célja, hogy rövid időn belül csökkentse az utóbbi hónapokban meredeken emelkedő gabonaárakat.

A világ több országban tapasztalt élelmiszerválság éhínséggel fenyeget, elsősorban Fekete-Afrika országaiban, de Libanonban vagy Egyiptomban is - tette közzé az MTI hírét a hvg.hu.

Az ukrán gabona szárazföldi, vasúti szállításának megoldásában a magyar kormány is közreműködik.