A sor Romániával kezdődik, majd folytatódik Ukrajna szomszédos országaival, köztük Magyarországgal – tette közzé a földrész villamosenergia-rendszereinek irányítóit tömörítő ENTSO-E.

A szervezet ehhez hat műszaki elvárás teljesítését szabta Ukrajnának – mondta Biczók András, a Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója a napilapnak.

Már régóta tervezeték a nagy lépést az ukránok

A háborútól szenvedő ország már több éve készül a csatlakozásra az európai hálózatokhoz, mert rendszerének meghatározó része eredetileg az oroszországival működik összehangoltan.

Csak egy kisebb hányada – amely a burstini erőmű áramát továbbítja – üzemel az országoshoz képest szigetüzemben, egyben az európaival szinkronban.

Az oroszról európai szinkronra váltásra csak később került volna sor, de az ENTSO-E – ukrán kérésre – lehetővé tette az előkészületek felgyorsítását, ami magyar részről is további fejlesztéseket követelt.

Ha baj van, a Mavir bontja az áramkapcsolatot

A magyar és az ukrán áramrendszert négy vezeték köti össze, az ukránt és másik három országét csak egy-egy, vagyis bármi zavar támad az ukrán hálózaton, azt Magyarország érzi meg elsőként, ráadásul a legerősebben. Emiatt gyakorlatilag magyar feladattá vált az európai villamosenergia-rendszer megvédése az áramrendszer nem tervezett ukrajnai eseményeitől.

A Mavir komoly informatikai fejlesztést hajtott végre az európai–ukrán szinkronüzemmód kezdetére: megoldotta, hogy amint zavar támad az ukrán áramhálózatban, azonnal bomlik Ukrajna villamosenergia-kapcsolata Európa felé a magyar–ukrán határszakaszon.