Jelenleg 16 szállító hajó várakozik a Duna egyik Fekete-tengerre ömlő torkolatánál, arra várva hogy ukrán gabonával töltsék meg őket, és megindulhassanak Nyugatnak. A hajók az elmúlt 4 napban gyűltek össze, és ha a héten sikerül letudni a útvonal megnyitását, akkor Ukrajna havi gabona szállítmányozása félmillió tonnával növekedhet - írta meg a Reuters.

A Bystra-csatorna megnyitása azután vált lehetségessé, hogy az ukránok múlthónapban sikeresen elüldözték a hírhedt Kígyó-szigetet megszálló orosz katonákat. Bár akkor az oroszok gesztusként jellemezték visszavonulások, a Forbes cikke szerint egy egyedi gyártmányú ukrán tüzérségi fegyverrel kényszerítették őket a stratégiailag fontos sziget otthagyására.

Bár az ukrán búzaexport eddig is zajlott néhány dunai kikötőn keresztül, az új csatornával megduplázhatják a naponta kifutó hajók mennyiségét, amikből jelenleg további 90 várakozik a romániai Sulina-csatornánál. Ha a héten sikerül Romániával megegyezni a részletekben, akkor Ukrajna lényeges lépést tehet afelé, hogy exportálni tudja a háború miatt náluk rekedt 22 millió tonnányi gabonát.

Katonai kontroll

Ez mindenképpen jó hír az ukrán gazdáknak, de a gabonájukra leginkább rászoruló észak-afrikai és közel-keleti országokon ez egyenlőre keveset segít. Ehhez leginkább a törökök közbenjárására van szükség, akik most egy újabb kísérletet tesznek az orosz és ukrán fél gyors egyességre bírására.

A két ország katonai küldöttei Isztanbulban egyeztetnek szerdán, Törökország és az ENSZ részvételével. Bár a Kyiv Post szerint a törökök bizakodnak, és jelenleg is 20 kereskedő hajójuk vár arra, hogy ukrán gabonával töltsék meg őket, egyelőre nehéz látni a kiegyezést.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője előre hangsúlyozta, hogy Moszkva határozott követelések egész listájával érkezik a találkozóra, amin többek között a szállítók hajók általuk végzett átkutatása is szerepel. Ennek megfelelően Antonio Guterres ENSZ-főtitkár visszafogottan csak annyit fűzött a találkozóhoz, hogy valóban keményen dolgoznak, de van még mit tenni a sikerért.