Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij komédiás színész, az ukrán elnökválasztás esélyese megelégelte, hogy hónapok óta azzal revolverezik, hogy amatőrként akarja a politikába ártani magát - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál cikkéből. Nyilvánosságra hozott egy intézkedési tervet, amellyel elkezdené kormányzását, ha ő nyerné a szavazást április 21-i második fordulóját Petro Porosenko államfővel szemben.

Porosenko nem sokat cifrázza saját kampányát, mondanivalója mindössze annyi, hogy vagy ő, vagy Putyin, azaz vagy őt választják meg az ukránok újra elnöküknek, vagy Ukrajna az öt éve tartó orosz agresszió áldozata lesz. Egyik plakátján Vlagyimir Putyin államfővel néz farkasszemet, amivel feladta a magas labdát az orosz vezetésnek egy pikírt megjegyzésre. A Kreml szerint a hirdetés félrevezető, mert az ukrán elnök ellenfele a választáson nem orosz kollégája. Mi Putyint választjuk, hogy az ukránok kit, azt majd meglátjuk - mondta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője.

Fotó: Reuters

Zelenszkij szlogenje, "múlt és jövő" arra kívánja felhívni a választók figyelmét, hogy regnáló adminisztráció nem sokat valósított meg a 2013-2014-es EU-párti tüntetéseken megfogalmazott követelésekből, továbbá hogy az új vezetés az életszínvonal javítását tartaná fő céljának.

Nem vagyok amatőr!

Az ifjú elnökjelölt igyekszik visszaverni azt a vádat, hogy tapasztalatlan amatőr, ezért tízpontos intézkedési tervvel állt elő. Ez azokat a reformlépéseket tartalmazza, amelyek államfőként azonnal megtenne, amint hatalomra kerül. A tervezetet szándékosan "kiszivárogtatták", az elnökjelölt kampánytanácsadói beszéltek róla a helyi liga.net hírportálnak. A pontok a következők:

  • 1. Az új elnök brit és amerikai diplomatákat hívna meg az Ukrajna délkeleti részén, Donbaszban zajló polgárháború lezárásáról folyó tárgyalásokra tanácsadónak. Felállítaná a tárgyalóasztaltól Viktor Medvedcsukot, akit Putyin barátjának tartanak.
  • 2. Megszüntetné a védelmi minisztérium és a hadsereg felső vezetése közti versenyt.
    3. Becsületes bírókat nevezne ki a korrupcióellenes bíróság tagjainak.
  • 4. A parlament elé terjesztene egy törvényt, amelynek alapján létrejönne a pereskedés legális alternatívájaként igénybe vehető közvetítő eljárás.
  • 5. Adóamnesztiát hirdetne 2020-tól, amelyben ötszázalékos befizetéssel bárki legalizálhatná vagyonát. Megadóztatná tőkekivonást, bekapcsolná az országot nemzetközi adó-információcsere rendszerbe és létrehozna egy pénzügyi ellenőrző szervezetet.
  • 6. Beterjesztene a parlamentben egy olyan törvénycsomagot, ami lehetővé tenné a nemzeti és helyi népszavazásokat és petíciókat, az országgyűlési képviselők visszahívását és az államfő intézményes felelősségre vonását (impeachment).
  • 7. Négy hónapos vizsgálattal auditáltatná az állami pénzügyeket.
  • 8. Van egy titkos terve arra az esetre, ha a parlament nem működne együtt vele. Állítólag sok mindenkit meglepne ezzel.
  • 9. Átszabná az elnöki adminisztrációt.
  • 10. A második forduló előtt két nappal nyilvánosságra hozza a reménybeli új adminisztráció számos tagja, köztük a védelmi és külügyminiszter-jelölt, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjelöltje és a főügyészjelölt nevét.

A nevek már most is ismertek, csak még nem "hivatalosak". Ennek alapján nem lehet kétséges Zelenszkij elkötelezettsége Ukrajna nyugati orientációja iránt - véli Zenon Zawada, a Concorde Capital elemzője. Emellett azt az érzetet kelti a választókban, hogy a komédiás színész a reformok és a javulás ígéretét hozná, miközben Porosenko azt a benyomást kelti, hogy ha maradna, az újabb öt év háborúzást, korrupciót és gazdasági stagnálást eredményezne. Az, hogy a listán szereplő szakértők hajlandóak neki dolgozni, tovább javítja Zelenszkij győzelmi esélyeit.

Gigantikus előny

Az elnökválasztás második fordulóján részt venni szándékozó ukránok 72,2 százaléka azt mondta, hogy Zelenszkijre fogja adni a szavazatát, míg 25,4 százalékuk Porosenkót támogatja - derült ki a Kyiv Interntaional Institute of Sociology (KIIS) április közepén készült közvélemény-kutatásából, amelyet a bne InelliNews hírportál közölt. Az előbbi csoporthoz tartozók négyötöde biztos választásában, valamivel kevesebb 13 százalékuk valószínűbbnek tartja, hogy a kihívót támogatja, mint hogy az elnököt, négy százalékuk még csak gondolkodik ezen. Porosenko esetén 75,7 százalék azok aránya, akik biztosra ígérik a támogatásukat, 22 százalék valószínű szavazóké és kevesebb, mint kettő azoké, akik még csak mérlegelik, hogy a regnáló elnök neve mellé teszik az X-et.