Valdis Dombrovskis Twitter-üzenetben pénteken közölte, a megállapodás megoldást kínál Ukrajna, valamint vele szomszédos uniós országok gazdálkodóinak aggályaira egyaránt.

A részleteket ismertetve közölte, az a négy tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária – amelyek tilalmat vezettek be az ukrajnamezőgazdasági termékek behozatalára, visszavonják az egyoldalú intézkedést, és

a megállapodás négy terméknél, a búzánál, a kukoricánál, a repcénél és a napraforgómagnál tartalmaz uniós védintézkedéseket.

A brüsszeli testület és az érintett tagállamok megegyeztek abban, hogy megvizsgálják, milyen más termékek kerülhetnek védintézkedések hatálya alá – mondta. Az uniós biztos ezek között a napraforgóolajat említette.

Közölte: az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodóknak az öt tagállamban.

 

Megvan a megállapodás az ukrán gabonaimport ügyében

Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A felek dolgoznak azon is, hogy biztosított legyen az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportja az erre a célra létrehozott szolidaritási útvonalakon – tájékoztatott az uniós biztos.

Év végéig maradna az ukrán gabona behozatalának tilalma

Év végéig tartaná fenn Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia az ukrán gabona importtilalmát, a tranzitforgalom fenntartása mellett. Nagy István agrárminiszter kiemelte: a luxemburgi agrárminiszteri csúcs célja, hogy Brüsszel elfogadja az Ukrajnával határos országok döntését, és támogatást nyújtson az ukrán termékek okozta piaci zavarok enyhítésére. Bővebben>>>

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a négyfajta ukrán gabona és vetőmag tranzitjára vonatkozó elvi megállapodást.

A megállapodás megőrzi Ukrajna exportkapacitását, így táplálja a világot, és megvédi az európai gazdálkodók megélhetését

– emelte ki.

Öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetői április közepén kérték az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre.