A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, Ukrajna, kész betiltani a búzakivitelét, amennyiben az eladás átlépi a kijelölt limitet - vette át a lengyel Rzeczpospolita a Reuters hírét. A hírügynökségnek Taras Wysocky az ukrán kormány mezőgazdaságért felelős miniszterhelyettese nyilatkozott. Ukrajna a 2019/2020-as szezonban eddig 18 millió tonna búzát exportált, így a megállapított keretből csak 2 millió tonna maradt. A szezon június 30-án fejeződik be.

Ha az export tempója tartja magát és átlépné a megengedett határt, akkor le kellene állítanunk - mondta a miniszterhelyettes, de hozzátette, nem hiszi, hogy ez már áprilisban bekövetkezne. A szomszédos Románia hasonló helyzetben már arra kényszerült, hogy az unión kívüli államokba betiltsa a gabona exportját. Korlátozta a kivitelt Oroszország és Kazahsztán is.

Ukrajnában messze több gabonát aratnak, mint az ország szükséglete. Tavaly rekordtermésük volt - 75,1 millió tonnát gyűjtöttek be és 55 millió tonnát exportra jelöltek. Az idén az ukrán mezőgazdászok a kedvezőtlen időjárás miatt nem számolnak ilyen jó terméssel.