Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ellenzéki Platform - Az Életért nevű, oroszbarát párt politikai tanácsának elnöke, Viktor Medvedcsuk azt állítja, hogy az Egyesült Államok megvásárolhatja az ukrajnai földgázszállítási rendszert. A Portfólió által szemlézett gondolatot Medvedcsuk a 112 Ukraine TV-nek mondta el, e szerint: miután az ukrajnai gázátviteli rendszerben törvény tiltja orosz vállalatok részesedésszerzését, ezért azt az amerikaiaknak fogják eladni-átadni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a politikus milyen forrásokra támaszkodva közölte mindezt, így az sem biztos, hogy komolyan kellene ezt venni. De ahogyan február elején a Napi.hu megírta: Oroszország egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy ez év végén tényleg elzárja az Ukrajnán keresztüli földgázszállításait, és más útvonalakat keresnek a gáztranzitjára.

Az is igaz, hogy a térségben élénkült az amerikai energetikai érdeklődés: a Lengyelországgal megkötött hosszú távú LNG-szállítási szerződéssel elvágták az orosz köldökzsinórt, és erőteljesen lobbiznak a horvátországi Krk szigeteken kiépíthető LNG-terminál mellett is. Ez utóbbi ügyben a térség országaiban diplomáciai lobbizás is indult az amerikai gázimport megindítása érdekében - február közepén Orbán Viktor erre utalva közölte, hogy a felárat nem vagyunk hajlandók megfizetni.