Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A négy annektált ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon lakói örökre orosz állampolgárok lettek - jelentette ki Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője, miután aláírta az erről szóló dokumentumot. A BBC munkatársai főként az internet segítségével beszéltek néhánnyal az új "orosz állampolgárok" közül, hogy kiderítsék, milyen az élet új "hazájukban".

Van egy fontos háttérinformáció, amit világossá kell tenni: a megszállt területeknek két alapvető típusa van. Az egyik, amelyet ezt megelőzően a háborúban leromboltak az előrenyomuló orosz csapatok, ilyen hely például Mariupol, a másik, amely a háború elején lényegében egyetlen puskalövés nélkül orosz kézre került, ilyen város Herszon.

A brit sajtóorgánum újságíróival olyanok osztották meg a véleményüket, akik ellenzik az orosz megszállást és lakóhelyük Oroszországhoz csatolását. Hiba lenne azt hinni azonban, hogy mindenki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, bár az egyik herszoni megszólaló, Borisz szerint a környezetében a többség Ukrajnában akarna élni és ukránnak tekinti magát.

A világvége után

Borisz arról számol be, hogy miután sokan elmenekültek  a városból, az utcák kiürültek, az emberek biciklivel járnak, ezért olyan látványt nyújt a lakóhelye, mintha a világvége után hátramaradt emberek élnének ott. Az emberek alkalmazkodtak a helyzethez, igyekeznek mindent megoldani anélkül, hogy érintkeznének az orosz hatóságokkal.

Amit értéknek tartanak, azt csak sok improvizációval tudják megőrizni. Ilyen a hrivnya, az ukrán valuta használata. Az oroszok ugyan erőltetik a rubelt, ám továbbra is széles körben forog a hrivnya. Eleinte még megjelentek kisteherautók wifikapcsolattal, ami lehetővé tette az embereknek, hogy ukrán bankjukban végezzenek internetbanki műveleteket, ma már azonban mindez a megfelelő emberek segítségével zajlik. Borisz szerint mindenki tudja, kihez fordulhat, ha ukrán bankban akar ügyet intézni.

A rubel persze nyomul előre, például egyes jóléti juttatásokat már az orosz valutában fizetnek és a boltokat kötelezték, hogy fogadják el a rubelt. Az egyetlen működő bank orosz. Aki ebben számlát akar nyitni, annak orosz útlevelet kell felmutatnia - ezzel is ösztönzik a helyieket, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot.

Online oktatás másként

Külön küzdelmet kell folytatniuk a megszállt területen élőknek azért, hogy fenntartsák elektronikus kapcsolatukat igazi hazájukkal (már azoknak, akik ukránnak tartják magukat). A frontvonal közelében még elérhetők az ukrán mobilhálózatok, így a családok az ottani tanrend szerint próbálják online oktatásban tanítani a gyerekeiket. Esetenként ironikus módon az orosz internet és a nyugati VPN kombinációja is működik.

Az élelem, ami a megszállás kezdetén eltűnt a boltokból, ma már kisebb gond. A déli területeken élők elmondása szerint a szupermarketek tele vannak drága, haszontalan orosz termékekkel, miközben a bolhapiacokon kaphatók a helyi élelmiszerek. Az Ukrajnától elvágott farmerek helyben próbálják eladni a portékáikat: az zöldségek olcsóbbak, de a hús, a sajt és a tej a háború előtti árának kétszeresébe kerül. Makszin, egy másik riportalany beszámolója szerint a megszállt területeken élők minden pénzüket élelmiszerre költik.

Kísértetvárosok

Több mint fél évvel a háború kitörése után a települések otthonainak jelentős része lakatlan. Akik maradtak, azok főleg idősek, a gyerekek nagy része eltűnt, mert a mamájukkal együtt emigráltak. Natalja, egy idős hölgy arra panaszkodik, hogy nem tud kommunikálni a lányával és az unokájával, mert ukrán mobilja nem működik az orosz hálózaton.

Az idősek tipikus gondja, hogy nem jutnak hozzá megszokott orvosságaikhoz. A patikák ugyan nyitva vannak, és megszűntek a hosszú sorban állások előttük, de az orosz hatóságok üzemeltetik a rendszert, és a helyiek megítélése szerint a megszokott termékeknél rosszabb minőségű árut kínálnak.

Toma, egy további riportalany arról számol be, hogy az iskolákban a gyerekek csendesen lázadnak. Az orosz szavakat ukrán betűkkel írják le, az ukrán nemzeti színeket reprezentáló kék és sárga szalagot kötnek a hátizsákjukra, olyan zoknit viselnek, amelyeken a Kígyó-sziget ukrán védőinek híres üzenete szerepel, ami a sziget megszállására érkezett orosz hadihajónak szólt: "Kapjátok be!"