Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatták el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint - írja az MTI az AFP-re és a Reutersra hivatkozva.

Mariupolban annyira súlyos a helyzet, amennyire csak lehet. Egyszerűen embertelen - közölte egy videóüzenetben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az államfő szerint csak "két megoldás" létezik: a nyugatiak azonnal nehézfegyvereket szállítanak, hogy megtörjék az orosz invázió előtt 441 ezer lakosú, stratégiai fontosságú Azovi-tengeri kikötőváros ostromát, vagy tárgyalások útján segítenek elérni a harcok leállítását.

Nincs sem élelmiszer, sem víz, sem gyógyszer - mondta az elnök újságíróknak, azzal vádolva az oroszokat, hogy "elutasítják" a humanitárius folyosók megnyitását.

David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának főigazgatója szerint több mint 100 polgári személy áll az éhezés határán Mariupolban, ahol nincs víz és fűtés sem.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes vasárnap követelte, hogy nyissanak evakuációs folyosót a mariupoli sebesültek kimenekítésére. Egyben bejelentette, hogy felfüggesztették a kelet-ukrajnai civilek kimenekítését szolgáló humanitárius folyosók működtetését, mert nem állapodtak meg az orosz hadsereggel a tűzszünetről.

Pénzügyi segítséget kérnek

Smihal közölte, hogy részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank jövő heti washingtoni ülésein, és további pénzügyi segítséget kér Ukrajna számára.

Zelenszkij azt jelentette be, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a saját szemével lássa: az orosz erők "népirtást" követnek el. Ezt a szót a francia államfő Joe Biden amerikai elnökkel ellentétben eddig nem volt hajlandó kiejteni. "Beszéltem Emmanuellel" - mondta Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak pénteken adott és vasárnap sugárzott műsorában. Úgy gondolom, elérheti, hogy Oroszország kezdjen párbeszédet - tette hozzá az ukrán elnök.

Azt mondtam neki: szeretném, ha megértené, hogy nem háborúról van szó, ez egyszerűen népirtás. Meghívtam, jöjjön el, ha alkalma nyílik rá - mondta Zelenszkij. "Eljön, látni fogja, és bizonyos vagyok benne, hogy meg is fogja érteni". (Elnökválasztási kampánya során Emmanuel Macron kifejtette csütörtökön, hogy a népirtás fennállását jogászoknak, nem pedig politikusoknak kell megállapítaniuk, és a "szóháború fokozása" nem segít Ukrajnán.)

Zelenszkij: Ukrajna nem mond le Donbaszról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna harcol a Donbasz (Donyec) régióban, és "nem áll szándékában feladni". A CNN által vasárnap sugárzott interjúban Zelenszkij félresöpörte azt az elképzelést, hogy a háború leállítása érdekében Moszkva átvenné a Donbaszt és Kelet-Ukrajna egy részét. Az elnök szerint "Ukrajna és az ukránok álláspontja egyértelmű. Nem tartunk igényt senki más területére, de nem adjuk fel a sajátunkat". Amikor Putyin a Donbasz elfoglalásáról beszél, valójában a két nagy keleti régió, Luhanszk és Donyeck egészére gondol, amelyek a déli Mariupoltól egészen az északi határig húzódnak - írta a BBC.

Mariupol mellett Harkivot is lövik az oroszok

A helyi hatóságok közlése szerint öt ember meghalt és tizenhárom megsebesült vasárnap a kelet-ukrajnai Harkivban, miután aknák csapódtak be a belvárosba - közölte az MTI szerint a Szuszpilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató. A mentőszolgálatok közlése szerint a tüzérségi támadás miatt lángok csaptak fel a városban. Az AFP francia hírügynökség tudósítói két sorozatot hallottak és öt tüzet láttak égni a Harkiv belvárosának lakónegyedeiben.

A szintén kelet-ukrajnai Zolote városban legalább két ember meghalt, négyen pedig megsebesültek tüzérségi támadásban - közölte Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának vezetője. Szerhij Hajdaj elmondta, hogy az egyik sokemeletes lakóházban két emelet összeomlott.