Csehországban a munkaügyi hivatalokra egyre nagyobb nyomást gyakorol, hogy az Ukrajnából érkezett menekültek szeretnének minél ellőbb vendégmunkásként munkába állni - írja a Radio Praha. Miután valahol fedél került e fejük fölé, szétnéztek a környezetükben, hogy iskolát találjanak a gyermekeiknek és munkát ahhoz, hogy el tudják tartani a családjukat. Első lépésként készek bármilyen állásajánlatot elfogadni.

Veronika, és nyolc társa, mindannyian nők és gyermekek a Pardubicében lévő munkaügyi hivatalt keresték fel, hogy elvállaljanak bármilyen munkalehetőséget. Mint mondja, két gyermekét kell eltartania, amihez munkára van szüksége. A 220 ezer Csehországba érkezett ukrajnai menekült nagy része egyébként nő. Közülük azok a szerencsések, akiknek tanár a szakmája, mert őket keresik az iskolák, hogy folytassák az ukrán gyerekek tanítását.

Mások fodrászként, takarítóként, szakácsként találhatnak munkát. Ezek esetén nem akadály a hiányzó nyelvtudás. A munkaügyi hivatalok nyelvi kurzusokat is ajánlanak, továbbá átképzést. A háborút megelőzően jellemzően ukrán férfiak dolgoztak Csehországban, általában építőmunkásként.

A cseh gazdaságban ugyan az év elején 300 ezer üres állás volt, ám ezekre általában nem nőket kerestek és a nyelvtudás nélkülözhetetlen a betöltésükhöz. Marian Jurečka munkaügyi miniszter figyelmeztette a munkaadókat, hogy ne foglalkoztassák feketén a menekülteket. Ha megteszik, a törvény erejével sújtanak le rájuk.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.