Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok beszámolói szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak, a képek és videófelvételek szerint a tárgy három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe. Két ejtőernyő maradványait is megtalálták a közelben. Személyi sérülésekről nem tudni, autók rongálódtak meg a becsapódás közelében - olvasható a portálon.

A horvát kormány péntek délelőtt tizenegykor erősítette meg, hogy katonai felderítő drón maradványait találták meg, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett.

Zoran Milanović horvát elnök arról beszélt, hogy az objektum 40 percet tölthetett Magyarország felett és mintegy hetet a horvát légtérben.

A gép 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett át Magyarország felett. A nagyméretű drón legalább 350 mérföldet (560 kilométert) repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvátországi és magyarországi légvédelem látszólag nem észlelte.

Szijjártó Péter külügyminiszter rövid Facebook-bejegyzésben annyit közölt, beszélt a horvát külügyminiszterrel, mint írja, „a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében”, a magyar kormány pedig szorosan együttműködik a horvát hatóságokkal az ügy kivizsgálása során.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.