„Csaknem 3,4 millió ember menekült eddig az Európai Unióba Ukrajnából, többségükben nők és gyerekek. Mind ennek mértéke, mind pedig a sebessége példátlannak számát, átlagosan minden másodpercben érkezik egy kiskorú az EU-ba” – közölte kedden Maroš Šefčovič, a brüsszeli testület alelnöke.

A blokk az orosz invázió első heteiben a menekültek fogadási körülményeinek javítására fókuszált, megerősítette például a közös határ- és partvédelmi szervet (Frontex), az európai rendőri együttműködési szervezetet (Europol), valamint az EU menekültügyi ügynökségét - írja a lap.

Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé a források biztosításával kapcsolatos javaslatcsomagját, amelynek intézkedései az oktatási, munkaerőpiaci és egészségügyi hozzáférés garantálását, a lakhatási problémák megoldását célozzák, „különös tekintettel a gyerekekre”.

Az EU nemrég egyéves kezdeti időszakra ideiglenes védelemben részesítette a konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerülő ukránokat és családtagjaikat, illetve azokat az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárokat, akik nem tudnak visszatérni származási országukba.

A tagállamok jelentős, akár tízmilliárd eurós forrásokhoz férhetnek majd hozzá a meglévő válságkezelési alapokból a menekültek ellátására.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.