Ukrajna csütörtökön megkezdi a 100 milliméteres ágyúk visszavonását a frontvonalról. "A nehézfegyverek visszavonásának első lépése az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek kizárólagos felügyelete alatt fog zajlani" - áll a vezérkar közleményében. A dokumentumban megjegyzik, hogy az ukrán fél "teljes tűzszünetet, és a minszki megegyezés haladéktalan betartását követeli az összes aláíró féltől".

"Már a második egymást követő napon a tüzérségi támadások intenzitásának csökkenését észleljük. Ezzel közel jutottunk a minszki megállapodások első pontja, a tűzszünet megvalósulásának alapvető céljához" - fogalmazott Andrij Liszenko, az ukrán nemzetvédelmi tanács szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján. "A visszavonás útvonalát előkészítettük, jelenleg a művelet megkezdésére várjuk a parancsot" - mondta nem sokkal a vezérkar közlemény előtt. Hozzátette, bár a nehézfegyvereket visszavonják a tűzvonalból, a katonák lőfegyvereikkel az állásaikban maradnak.

A szóvivő elmondta, hogy második napja nem halt meg senki Kelet-Ukrajnában, és jelentősen csökkent a fegyveres összetűzések száma.

Liszenko kedden kijelentette, hogy az ukrán erők csak akkor kezdik meg a nehézfegyverek kivonását, ha a szakadárok legalább két napig tiszteletben tartják a tűzszünetet. Akkor arról beszélt, hogy a szakadárok más helyszínekre, elsősorban Mariupol irányába, illetve Donyeck megyében Peszki, Luhanszk megyében pedig Brjanka és Sztahanov települések körzetébe helyezik át fegyvereiket.