Csehország feltételeket szabnak Lengyelországnak a két ország határán lévő turówi szénbánya üzemeltetése ügyében - derült ki az onet.pl cikkéből. A Prága megállapodástervezetet készített erről, amit megküldött Varsónak. E szerint a cseh szakemberek rendszeresen ellenőrizhetnék a barnaszénbányát, amely Lengyelország határ menti területén fekszik – mondta a cseh parlamentben Martin Smolek cseh külügyminiszter-helyettes.

A tervezet szerint Lengyelország vállalná, hogy rendszeresen beszámol partnerének a bánya működéséról, annak a védőfalnak az építéséről, amely megakadályozná a bánya túlzott környezetszennyezését, illetve védelmet kínálna a cseh oldalon az ivóvíznek. A cseh kormány emellett azt fogja javasolni, hogy a lengyelek ötmillió euró büntetést fizessenek minden nap késésért, amikor nem hajtják végre az Európai Bíróság döntését, amely kötelezi őket a bánya biztonságosságának növelésére.

Amennyiben a lengyel fél elfogadja cseh megállapodástervezetet, a prágai kormány eltekint attól, hogy újabb keresetet nyújtson be Varsó ellen az európai bíróságon. A cseh parlament környezetvédelmi bizottsága szerint a következő hetekben türelmi időt kell adni a lengyel félnek arra, hogy reagáljon a megállapodás tervezetére. A cseh álláspont szerint a bánya negatív hatással van a határ menti régióra, ám a lengyel fél ragaszkodik a bányászkodás folytatásához.