Az Európai Unió tagjaként az Egyesült Királyság körülbelül 40 olyan kereskedelmi megállapodásnak a részese, amelyen keresztül kereskedelmi kedvezményeket élvez körülbelül 70 ország piacán. Ha az ország megállapodás nélküli szakad ki az EU-ból (kemény brexit) és nem tudja azonnal helyettesíteni ezeket a megállapodásokat, akkor ezekkel az országokkal csak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében üzletelhet, azaz csak a legnagyobb kedvezményes vámtarifában részesülő (MFN) országként tud majd kereskedni.

Bár az Egyesült Királyságnak a fent említett országok egy részével már sikerült valamiféle helyettesítő megállapodást kötnie, sok más országgal a tárgyalások még folyamatban vannak. Amennyiben az uniós tagság megszűnéséig nem sikerül ezeket a tárgyalásokat lezárnia, az Egyesült Királyságnak sokmilliárdos nagyságrendű veszteségekkel kell számolnia - olvasható az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) friss elemzésében.

Az EU-val szemben lesz a legnagyobb bukta

Az Egyesült Királyság árukivitele körülbelül 450 milliárd dollárt taksált 2018-ban. Az EU az ország legjelentősebb kereskedelmi partnere - az unióba irányuló kivitel a teljes áruexport körülbelül felét teszi ki. Az UNCTAD számításai szerint, amennyiben az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hullik ki az EU-ból, akkor az uniós piacokhoz való kedvezményes hozzáférés elvesztése miatt minimum évi 16 milliárd dollár lesz az exportvesztesége, ami a teljes brit EU-export körülbelül hét százaléka.

Az UNCTAD hozzáteszi ehhez, hogy ez konzervatív becslés, ami akkor teljesül, ha a jelenlegi vámmentességről a legnagyobb kedvezményes vámtarifával való exportra váltanak. A valóságban a veszteség ennél sokkal nagyobb lehet a nem vám jellegű intézkedések, a határellenőrzések visszaállítása, valamint az EU és az Egyesült Királyság között meglévő áruszállítási hálózat zavarai miatt.

Grafika: Kristóf Réka

Néhány ágazatot különösen erősen megcsaphat a megállapodás nélküli brexit, miután a brit cégek az EU-ba exportált termékeket csak jelentően magasabb vámmal tudnák eladni. A mezőgazdasági (növényi és állati eredetű) termékek mellett a feldolgozóipari, például feldolgozott élelmiszeripari, bőr- vagy autóipari termékek kerülnek ebbe a körbe. Ezek közül is az autóipar szenvedné el a legnagyobb veszteséget, ötmilliárd dollárt, amit kétmilliárd dollárral az állati eredetű termékek követnek.

Az Egyesült Királyság két másik jelentős exportpiacát, Kínát és az USA-t nem érinti a brexit, ugyanakkor a brit kivitelnek mintegy 17 százaléka megy olyan országok piacaira, amelyeken az Egyesült Királyság az EU révén kedvezményeket élvez. Így ezekben szenvedhet el jelentős veszteséget a kemény brexit esetén.

Sok múlik a függőben lévő megállapodásokon

Bár van már néhány ország, amelyekkel sikerült helyettesítő megállapodást kötni, a még függőben lévők a brit export körülbelül 10 százalékát érintik. Ezeken a piacokon a vámtarifák körülbelül 0,5 százalékról mintegy 3,5 százalékra ugorhatnak. A függőben lévő országok között olyan jelentősek is vannak, mint Törökország, Dél-Afrika, Kanada, Mexikó, Japán, Egyiptom vagy Marokkó.

Az Egyesült Királyság ezeken a piacokon is méretes veszteségeket könyvelhet el, ha úgy alakul az EU-s kilépése. A török piacra irányuló exporton például körülbelül 500 millió dollárt bukhat, ami körülbelül öt százaléka a teljes brit exportnak, míg a dél-afrikai piacon a várható exportveszteség 240 millió dollár körül alakulhat, ami a brit export kilenc százaléka.

Grafika: Kristóf Réka

A jelentős veszteségeket csak úgy kerülhetné el az ország, ha sikerülne a függőben lévő partnereivel is megállapodnia. Az UNCTAD példaként említi, hogy a Dél-Koreával megkötött megállapodással 800 millió dolláros buktát sikerült elkerülni.

Azon országok esetén, amelyekkel még nem sikerült helyettesítő megállapodást kötni, főleg a mezőgazdasági termékeken, azon belül is a feldolgozott élelmiszerekben átlagosan 17 százalékos vámemeléssel szembesülhet az Egyesült Királyság. A legsúlyosabb veszteség - az EU-s relációhoz hasonlóan - az autóipart sújthatja, itt körülbelül 750 millió dollárba kerülhet a kemény brexit, míg a vegyipar 200 millió dolláros bukással nézhet szembe.

És ezzel még nincs vége

Összességében az agrárszektor jelentős is vámemeléssel számolhat, de a legfájdalmasabb csapás mégiscsak a feldolgozott termékek, a vegyipari áruk, a bőr-, az autóipari és a textilipari termékek esetében érheti a briteket, ezekben az ágazatokban ugyanis nagyon erős a verseny. És ha ez még nem lenne elég, akkor zavarokat okozhatnak még az EU még véglegesítés előtt álló szabadkereskedelmi megállapodásai, így a Vietnammal és a Mercosur szabadkereskedelmi övezet államaival (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) kötött egyezségek.

Ha ezeket a megállapodásokat az EU-nak sikerül lezárnia, miközben az Egyesült Királyságnak nem lesz valamilyen ehhez hasonló megállapodása velük, akkor a brit vállalatok versenyképessége romlani fog európai versenytársaival szemben.