Az Európa Bizottság javaslata szerint az áramfogyasztást csökkenteni kell annak érdekében, hogy nagyobb egyensúly álljon be a piacon. Az uniós tagállamoknak kötelező célként kell megszabni, hogy csúcsidőben mérsékeljék az energiafogyasztást, csökkentve ezáltal a villamosenergia-termelésre nehezedő nyomást, a gázfogyasztást is, ami pozitív hatást gyakorol majd az árakra. Az EU rugalmasságot biztosítana a tagállamoknak, hogy az általuk megfelelőnek ítélt intézkedéseket megtervezzék - mondta az MTI szerint az energiaügyekért felelős uniós biztos az Uniós válasz a növekvő európai energiaárakra című parlamenti vitában.

A gyakran a magas költséghányaddal működő termelők határozzák meg a teljes áron értékesített villamosenergia végső árát, ebből az alacsonyabb költségen áramot előállító vállalatok profitálnak, de a végső fogyasztók nem kapják meg ezt az előnyt.

Az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák díjazására vonatkozóan uniós szintű korlátot vezetne be a bizottság. A nagy haszonhoz jutó cégek bevételeiket a szolidaritás jegyében vagy tiszta energiába fektethetik vagy támogathatják a kiszolgáltatott iparágakat - mondta Kadri Simson.

Segíteni kell az embereken

A biztos szerint nincsen csodafegyver arra, hogy az árak visszatérjenek a háború előtti szintre, de egy célzott intézkedéscsomag képes lesz segíteni az embereken. Mint mondta, a testület azt is vizsgálja, hogy erősebb beavatkozással hogyan lehet alacsonyabb árakat elérni, úgy hogy az ellátás is biztonságban maradjon.

Az európai árplafon mérsékelné a manipulációt, de ennek a negatív hatásait még elemezni kell egyes tagállamokban.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.