Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2002 és 2021 között évente átlagosan 5,6 százalékkal nőtt az uniós országok nyersanyag-kereskedelme, és az exportok nagyobb ütemben növekedtek (6,5 százalék), mint az importok (5 százalék). 

A 2009-es válság miatt a nyersanyagimport több mint 26 milliárd euróval csökkent, és a visszaesés leginkább a gumit, a fémeket és az ásványi anyagokat érintette.

A tavalyi exportoknál viszont pont ugyanez az árukategória szerepelt a legnagyobb arányban (39 százalék), de a faáru, a papír és a textilek is 30 százalék feletti értéket értek el. Az uniós országok EU-n kívülre irányuló állati- és növényi eredetű nyersanyagexportja 28 százalékos volt 2021-ben.

A tagállamok a nyersanyagok közül leginkább gumit, fémeket és ásványi anyagokat importáltak (56 százalék), viszont második helyet értek el az állati- és növényi eredetű nyersanyagok (30 százalék). A faáru, a papír és a textilek behozatala a 15 százalékot sem érte el.

Az uniós tagállamok legfőbb exportpartnere 2021-ben Kína és más ázsiai országok, az Egyesült Királyság, Törökország és az Egyesült Államok volt, viszont alig két százalékot ért el az Észak- és Dél-Amerikába irányuló árukivitel. 

Az EU-s országok leginkább Ázsiából és az Egyesült Királyságból importáltak nyersanyagot tavaly, azonban fontos kereskedelmi partnerük volt Brazília, az afrikai országok és a nem uniós európai államok is.