Theresa May győzelme az ellene kezdeményezett bizalmi szavazáson valójában a katasztrofális gazdasági következményekkel járó megállapodás nélküli brexit elleni voksolás volt - véli Therese Paphael, a Bloomberg publicistája. Más szóval a tory parlamenti képviselők nem tették ugyan járhatóbbá az utat a rendezett brexit felé, de valamelyest csökkentették a veszélyét a durva szakításnak.

May minden bizonnyal megkönnyebbült a szavazás után, ami némi levegővételhez juttatta, ám a Konzervatív Párt képviselői valójában nem őt biztosították bizalmukról, hanem a brexiter társaikat bizalmatlanságukról. Az utóbbiak hónapok óta hajszolják a miniszterelnököt azzal a céllal, hogy a helyére egyikük ülhessen, aki bármi áron kiszakítja az Egyesült Királyságot az EU-ból. A szavazás azt mutatja, hogy a toryk többsége folytatná a centrumpolitikát, amerre May megkésve, két és fél éves kormányzása második felében igyekezett vezetni őket.

A számok beszélnek

May a kezdeti bizalmat, amit kapott fokozatosan felélte, először a kemény kilépéspártiak kedvére igyekezett tenni, ám miután lepattant az EU-ról, változtatott. Miközben előrehozott választásokat kezdeményezett, hogy növelje pártja parlamenti többségét, belefutott abba a pofonba, hogy elvesztette azt. Így most az észak-ír unionista DUP tíz képviselője nélkül nincs meg a kormánytöbbség a parlamentben.

A szerdai szavazás számai azonban önmagukért beszélnek: sok hiba és bukdácsolás nem volt elég ahhoz, hogy a tory képviselők többsége leváltsa. Bírálói, a brexiterek azért bukták el ezt a kísérletet, mert nem tudnak valódi alternatívát felmutatni May megállapodási tervével szemben. Azok a nyilatkozataik, amelyek szerint vissza kéne tartani az EU-nak fizetendő lelépési pénz egy részét, illetve hogy nem lenne gond az ír határ valódi választóvonallá válása nem egyszerűen hiteltelenek, hanem nevetségesek - véli a Bloomberg publicistája. Nyilvánvaló, hogy csupán mindenáron, a kemény brerxitet is vállalva ki akarják rántani országukat az EU-ból.

A legfontosabb kérdés

Ami a legfontosabb ügyet illeti: a bizalmi szavazás a brexit szempontjából semmit sem változtatott a korábbi helyzeten. A Konzervatív Párt továbbra is megosztott, a kormány válási megállapodás elfogadásához - amelyet januárban vihetnek ismét a T. Ház elé - nincs meg a többség a parlamentben, ezért a brexit ügye a levegőben lóg. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírásához sem lenne meg a többség. Ez ad még egy esélyt a brexitereknek: a lebénult parlament és a cselekvésképtelenné váló kormány miatt az Egyesült Királyság mégis kizuhanhat megállapodás nélkül az EU-ból 2019. március 29-én.

May igyekszik engedményeket elérni az EU-tól, de a Bloomberg birtokába jutott uniós dokumentum szerint csak egy állásfoglalást fog kapni, amely szerint az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy 2020 végéig létrejöjjön a szigetország és az EU új kereskedelmi viszonyáról szóló megállapodás. Ez esetben nem kellene életbe léptetni a biztonsági záradékot, amely szerint az Egyesült Királyság az EU-s vámunió, ezen belül Észak-Írország az egységes európai piac része maradna.

Ez az, amit lényegében senki sem akar, ám az EU, amely megígérte az Ír Köztársaság kormányának, hogy mindenáron megakadályozza az ír-észak-ír határ átjárható státusának megváltozását, nem írhat alá olyan megállapodást, amely szerint az Egyesült Királyság egyoldalúan kiléphet az ezt biztosító egyezségből. Így viszont, ha nincs új kereskedelmi szerződés, akkor a végtelenségig fennmaradhat a biztonsági záradékban szereplő viszony, azaz az Egyesült Királyság kvázi EU-tagsága (amelyben követi az uniós szabályokat, de nincs beleszólása azok alakításába).

Mi jöhet most

May a bizalmi szavazás előtt elismerte, hogy ha leváltanák, akkor az utóda a jelölési és választási procedúra után csak február elején vehetné át a helyét, ezért kénytelen lenne arra kéni az EU-t, hogy halasszák el a márciusi végi brexitet. A helyzet az, hogy miután szinte biztos, hogy nem tudja elfogadtatni a kormány válási javaslatát, valószínűleg ő kerül abba a helyzetbe, hogy időt kell kérnie, amíg kitalálják, mi legyen a brit fél következő lépése.

Ehhez azonban az EU 27 maradék tagállamának egyhangú döntéssel kellene hozzájárulnia - emlékeztet a Bloomberg publicistája. Könnyen lehet, hogy csak nagyon indokolt esetben lenne meg ez a beleegyezés: akkor, ha előrehozott választások lennének Nagy-Britanniában, vagy ha újabb népszavazást tartanának az uniós kilépésről. Végül is tehát a bizalmi szavazással csak azt tudtuk meg, hogy a tory képviselők erős többsége felismerte, hogy a miniszterelnök-csere nem lenne több öncélú politikai játéknál és újabb kockázatot jelentene az országnak, amire a briteknek most nincs szükségük.