Az Európai Bizottság ebben nem játszik szerepet, nem szerződő fél a konkrét megrendelésekben, mivel a tagállamok sokkal jobban tudják hány dózis vakcinára van szükségük, mikorra és hova kell azokat kiszállítani. A tagállamoknak vannak pontos információik a lakosság beoltottsági arányáról, és arról mekkora a vakcinák iránti igény - közölte az MTI szerint az Európai Bizottság szóvivője.

A téma azért került elő, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten többször is közölte, hogy levelet ír az illetékes uniós biztosnak, és kéri: hozzák nyilvánosságra a koronavírus elleni uniós vakcinabeszerzésekről szóló szerződéseket és szállítási menetrendeket. A magyar kormány szerint ők ezt nem hozhatják nyilvánosságra, csak az EU. Gulyás ezt azután közölte, hogy kitette a Facebook-oldalára a magyar kormány által kötött orosz és kínai vakcinabeszerzési szerződéseket - a szerk.

Ujhelyi István az MSZP uniós parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében ennek kapcsán azt írta, hogy az uniós szóvivő kijelentése "egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, hogy a szállítási és ütemezései megállapodásokat Brüsszel kötötte." Az Európai Bizottság ugyanis a vakcinagyártókkal csak a keretmegállapodást kötötte meg - azt is a kormányok felügyeletével és egyetértésével-, a szállításról és ütemezésről viszont már a tagállamok szerződtek a gyártókkal közvetlenül - írta Újhelyi.

Az Európai Bizottság ez idáig a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), a Moderna (160 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), és a CureVac (405 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Emellett december közepén lezárta a megbeszéléseket a Novavax vállalattal is a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaga beszerzéséről, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 200 millió dózis oltóanyag megvásárlását.