Ferencz elmondta, három területre toboroz az ESA: projekt- és professzionális asztronautát keresnek, valamint paraasztronautát. Az utóbbiról azt is elmondta, hogy egy kísérleti program része. Mivel egyre nagyobb és távolabbi missziókat terveznek, nem lehet garantálni, hogy a küldetés során végig olyan egészségi állapotban lesz az űrhajós, mint induláskor. Ezért szeretnék azt vizsgálni, hogy végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezet mire képes. Erre két magyar parasportoló is jelentkezett - mondta a miniszteri biztos a lapnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még júliusban egy Facebook-videóban jelentette be, hogy legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós, aki amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket. 

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a magyar kormány ki akarja használni és fejleszteni szeretné a szektorban rejlő potenciált, ezért a gazdaságvédelmi akciótervben a jövő iparágai közé sorolta az űripart. Még 2018-ban a szektor éves büdzséje kétmilliárd forint körül alakult. Az Európai Űrügynökség (ESA) kasszájába akkor ötmillió eurót fizettünk be. A szervezetnek utalt összeg jelentős mértékben visszaérkezik az adott ország űrszektorába. Idén a magyar űrkutatási ágazat költségvetési finanszírozása már megközelítette a tízmilliárd forintot, az ebből a pénzből az Európai Űrügynökséghez utalt összeg több mint a négyszeresére nőtt.