Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn járt le az európai biztosok jelölésének határideje, Ursula von der Leyen pedig máris elkezdte a találkozásokat a tagállamok jelöltjeivel. Trócsányi Lászlóra már szerdán sor került, a volt igazságügyi miniszter erről a Twitteren tájékoztatta követőit. "Konstruktív tárgyalásokat folytattam második találkozásomon Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel" - írta a politikus, aki szerint Magyarország fontos hozzájárulásokat tehet az Európai Uniós projekthez.

A hvg.hu cikke szerint Trócsányi először augusztus hetedikén találkozott a német politikussal, de az csak egy 15 perces bemutatkozó látogatás volt, a komolyabb tárgyalások csak most következnek Brüsszelben. Korábban a lap azt is megírta, von der Leyennek nincs könnyű dolga, hiszen gyakorlatilag semmi beleszólása nincs abba, hogy kivel kell majd a következő öt évben együtt dolgoznia. A szerepek felosztásakor a földrajzi és a politikai szempontok mellett a nemek közötti egyensúlyt is figyelembe kell vennie. A német politikus ezért azt kérte a tagokat jelölő tagállami kormányoktól, hogy ne egy, hanem két embert nevezzenek meg, méghozzá egy férfit és egy nőt.

Bár karrierjét tekintve a politikus hiába lenne tökéletes biztos - volt nagykövet, alkotmánybíró és politikai rutinja is van - pont olyan ügyekben képviselte Magyarországot az elmúlt időszakban, amelyek miatt sokak ellenzik a megválasztását. Ha csak egy tagot nem választanak meg az EB-be, a testület akkor sem kezdheti meg a működését. Vagyis éppen Trócsányi miatt maradhatna a Leyen-bizottság helyett a Jean-Claude Juncker alatt felállt biztosi kör.