Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Többek között koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítási források felhasználásáról volt szó Giorgia Meloni olasz kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke római találkozóján - közölte az olasz miniszterelnöki hivatal.

A közlemény szerint a felek az Európai Unió február 9-én és 10-én esedékes rendkívüli csúcstalálkozójának témáiról egyeztettek, különös tekintettel a gazdasági helyzetre és a migrációra.

Giorgia Meloni megerősítette kormánya elkötelezettségét az uniós helyreállítási csomag felhasználását illetően.

A miniszterelnöki hivatal nem részletezte, pontosan miről esett szó, de a találkozón részt vett a Meloni jobbkezeként ismert Raffaele Fitto tárca nélküli miniszter, aki a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) Olaszországnak juttatott összegei felhasználásáért felelős.

A járványhelyzettől az elsők között sújtott Róma mintegy 200 milliárd eurós csomagban részesült, melyből tavaly év végéig közel hetvenmilliárdot kapott már meg több mint 130 projekt megvalósítására.

A munkáját októberben megkezdő Meloni-kormány több tagja a Brüsszel által folyósított gazdasági források feltételeinek újratárgyalását szorgalmazza, mivel azokról az előző kormányok egyeztettek.

A római kormánypalotában tartott több mint egy órás találkozó a második volt az Európai Bizottság elnöke és a jobboldali olasz miniszterelnök között a decemberi uniós csúcs után.

Örülök, hogy találkozhattam Giorgia Melonival.

 - írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

"Ma Rómában, a következő európai csúcstalálkozó előtt megvitattuk, hogyan támogassuk tovább Ukrajnát, hogyan biztosítsuk a biztonságos és megfizethető energiaellátást, hogyan támogassuk az EU iparának versenyképességét és miként haladjunk előre a migrációs paktum terén. Megvitattuk az olasz terv végrehajtását is" - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

A felek elítélték a Brazíliában történt erőszakos cselekményeket, és szolidaritásukat fejezték ki a dél-amerikai ország demokratikusan megválasztott intézményeivel. Üdvözölték a NATO és az EU új közös nyilatkozata aláírását, amelyre Brüsszelben kedden kerül sor.

Újságíróknak nyilatkozva az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy szó volt az energiaárakról is, valamint a migrációról. Az olasz kormány azt akarja elérni, hogy Olaszország ne az első és egyetlen európai érkezési pontja legyen a földközi-tengeri migrációs útvonalnak.

Ursula von der Leyen részt vett az Európai Parlament tavaly januárban elhunyt elnöke, David Sassoli írásait tartalmazó könyv bemutatóján is, amelyet egy római színházban tartottak.

Von der Leyen felszólalásában a demokrácia védelmezőjének nevezte David Sassolit, és kijelentette, hogy sohasem tűrte volna el a korrupciót sem az Európai Parlamentben, sem bármilyen más európai intézményben. 

Az Európai Bizottság elnöke egyik hivatali elődjével, Romano Prodival is találkozott.