A 250 milliárdos összegből az új típusú koronavírus terjedése elleni azonnali intézkedéseket finanszírozzák. Ezek közé tartozik az órabérben dolgozók fizetett betegszabadsága, a munkanélküliségi biztosítás kiterjesztése és az ingyenes vírusteszt biztosítása.

A segélycsomag tervét a képviselőház már szombaton megszavazta, majd hétfőn némi korrekció után ismét elfogadta. A szenátusi voksolás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője hangsúlyozta: a segélycsomag "a képviselőház demokrata párti politikusai és Trump elnök munkatársai közötti jó szándékú kétpárti együttműködés eredménye".

További intézkedések várhatók

Szerdán délelőtt a Fehér Ház megküldte további javaslatait a törvényhozóknak. Amerikai sajtóértesülések szerint e javaslatok között szerepel 50 milliárd dollár a légitársaságok megsegítésére, 150 milliárd a gazdasági többi, a koronavírus-járvány miatt szintén nagyon nehéz helyzetbe került ágazatának azonnali támogatására.

Ezek a javaslatok a törvényhozók által jelenleg is megvitatott, úgynevezett nagy gazdaságélénkítő csomag részei. A nagy gazdasági csomag értékét először 1000 milliárd dollárra tervezték, de Steve Mnuchin pénzügyminiszter már kijelentette újságíróknak, hogy akár az 1300 milliárdot is meghaladhatja az összeg.

Mivel a koronavírus rendkívül gyorsan terjed az Egyesült Államokban is, egymás után állnak le az üzemek. Hétfőn például Detroitban beszüntette a termelést a város három autógyára (a Volkswagen, a Toyota, valamint a Kia), és egyes iparágak - például a turizmus - szinte megbénultak - írta az MTI.